Kysy luonnosta

Miten nopeasti karhu juoksee?

Kuva: Malene Thyssen / Wikimedia Commons

 
Kaverini kanssa pohdimme, miten nopeasti karhu juoksee sata metriä? Varmaan aikamoista vauhtia, kun se saa hirvenkin kiinni.

Karhun juoksunopeudesta ei tietääkseni ole tehty mittauksia. Mainintoja on, että karhun vauhti olla parhaimmillaan yli 50 kilometriä tunnissa.

Eläinten urheilusaavutukset ovat kiinnostaneet ihmisiä ties kuinka kauan. Lapsuudessani sain lahjaksi kirjan Eläinten olympialaiset. Silloin jo huomasin selvän eron ihmisten ja eläinten kisoissa. Eläinten olympialaiset olivat lajienväliset, ihmisten lajinsisäiset. Tyypillistä noille eläinten mielikuvitusotteluille oli, että eri lajien voittajiksi valikoitui minkä eläinlajin edustaja milloinkin; voittaja edusti lajia, jolla oli paras fyysinen sopeutuma kyseiseen lajiin. Mutta tässä unohdettiin se, että eläinlajien keskuudessa yksilöiden kyvyt eivät ole samanveroiset.

Tällä halusin todeta sen, että puhuttaessa jonkun eläimen vaikkapa nyt karhun nopeudesta täsmällistä tietoa lajin kyvyistä ei ole. Kaiken lisäksi ihmisen aika vaikea arvioida, milloin eläin todella panee parastaan. Ja mikä sitten on ihmisen juoksunopeus? Se tiedetään, millaisia nopeuksia eri matkoilla huippu-urheilijat saavuttavat. Mutta jos pari- kolmekymmentä miestä pystyy juoksemaan satasen alle 10 sekunnissa, niin se ei vielä kerro, mikä on lajimme juoksunopeus, jos karhut sattuisivat olemaan siitä kiinnostuneita.

Kun kysymys koski, missä ajassa karhu selviää satasesta, niin vastaan, että taatusti nopeammin kuin nopeimmat miessprintterit, jos karhu panee parastaan.
Karhu on vantterana eläimenä todella nopea lähtijä.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 4/2012
Uutiset
Lintulaskentareissu Kuhmoon toi havaintokirjaan myös karhun, ilveksen, metsäpeuran ja siilin

Kuhmo tarjoisi lintulaskijoille unohtumattomia nisäkäselämyksiä.

Video: Tatjana-karhu ja pentu valmistautuvat talviunille

Videolla talviunille valmistautuva Tatjana vierailee saman vuoden pentunsa kanssa ruokailemassa Kuhmon Vartiuksessa lokakuussa 2017.

Kysy luonnosta
Vaiensiko karhu lintukuoron?

Eräänä yönä Espoon Viherlaaksossa linnut lauloivat äänekkäästi, mutta hiljenivät äkkiä. Samassa läheisestä pöheiköstä kuului rapinaa, ähellystä ja kova poksahdus kuin oksan katketessa. Hetken päästä linnut rupesivat taas laulamaan. Olisiko karhu ollut liikkeellä?