Miten orava voi syödä kärpässientä? Silmien alla mussuttava orava häiriintyi lopulta kuvaajaan ja kantoi sienen puuhun, missä söi sen loppuun.

Orava ei ole ainoa kärpässientä syövä eläin – esimerkiksi monet hyönteiset ja etanat näyttävät pystyvän syömään sitä saamatta myrkytystä.

Selityksiä on tai voi olla useampiakin. Punakärpässieni ei ole läheskään yhtä vaarallinen kuin esimerkiksi pantterikärpässieni, puhumattakaan valkokärpässienestä tai myrkkyseitikeistä. Näin oravakin voisi syödä sitä jonkin verran heittämättä henkeään – harhanäkyjä syömisestä saattaisi kyllä seurata. Oraville on melko tyypillistä syödä jostakin sienestä vain vähän ja siirtyä sitten syömään seuraavaa. Tämä voisi suojella sitä vain lievästi myrkyllisiltä sieniltä.

Toinen mahdollisuus saattaa olla se, etteivät sienen myrkyt tehoa oravaan. Punakärpässienen myrkkyjä ovat vesiliukoiset iboteenihappo, muskariini ja muskatsoni. Iboteenihappo hajoaa elimistössä muskimoliksi. Aineet vaikuttavat keskushermostoon. Orava on jyrsijä, jonka ruuansulatus eroaa melkoisesti esimerkiksi ihmisen ruuansulatuksesta. Se voi olla sopeutunut joidenkin sienimyrkkyjen hajottamiseen tai neutraloimiseen, jolloin niillä ei tietenkään olisi haittavaikutuksia.

Oravan elinalueen ylivoimaisesti runsain myrkkysieni on punakärpässieni, joten sopeutuminen sen syömiseen olisi perin järkevää.

kärpässienioravapunakarpassieni

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.