Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Mökin vihreät vinkit

Kuvitus: Anne Stolt

 
Kesä ja mökki kuuluvat erottamattomasti yhteen. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä, ja uusia rakennetaan noin parin tuhannen mökin vuosivauhtia. Vilkkainta rakentaminen on Lapissa, Etelä-Savossa ja Varsinais-Suomessa. Rakennuksista tehdään nykypäivän määräyksillä energiatehokkaita, mutta sähköä ja luontoa kannattaa säästää ja siihen mökkiläinen voi omilla toimillaan vaikuttaa paljon. Tässä muutamia vinkkejä:

1) Vähennä jätteiden määrää. Vältä kertakäyttöastioita. Mökkielämään sopivat hyvin hieman eripariset kahvikupit ja lautaset, joita voi ostaa isommallekin vierasjoukolle vaikkapa kirpputoreilta. Niillä saat kattauksiin väriä ja tunnelmaa.

2) Yksinkertainenkin pihakomposti on oiva tehdas muuttaa kalanperkeet ja nahistuneet salaatinlehdet mullaksi ja sieltä edelleen vaikkapa mökkipihan vihannespenkkiin tai -ruukkuihin. Pienikin hyötypuutarha on varsinkin pitempiä aikoja mökkeilevälle vaivaton keino saada tuoreita raaka-aineita tarpeen mukaan. Muista hyödyntää myös luonnonantimia ja villivihanneksia kuten vuohenputkea ja voikukanlehtiä vaikkapa salaatissa.

3) Sauna lämpiää monella mökillä miltei joka ilta, ja moni tulee käyttäneeksi useasti myös erilaisia pesuaineita. Osta mökkisaunan shampooksi palashampoota tai sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja vaihda saippuapullo riittoisaan palasaippuaan. Mattojen pesu fosfaatittomalla mäntysuopaliuoksella kuuluu myös monen kesäpuuhiin, mutta matot tulisi pestä viemäröidyllä pesupaikalla, joita löytyy jo monesta mökkikunnastakin. Annostele pesuaineita oikein. Pehmeä vesi pesee vähemmälläkin pesuainemäärällä.

4) Puiset terassit, laiturit ja kalusteet on hyvä käsitellä suojaavalla puuöljyllä noin kerran vuodessa. Öljy estää puun halkeilun ja antaa antaa rakenteille lisää käyttövuosia. Puiset pinnat on hyvä harjata ja tarvittaessa myös pestä ennen öljyämistä.

5) Harvalla on mökillä erillistä siivouskomeroa pesuainearsenaalille, mutta silloin voikin kipaista maustekaapille. Vanhat tutut ruokasooda, etikka, suola ja piimä sopivat hyvin mökin puhtaana pitoon. Ruokasoodalla saat mattoihin raikkautta, etikka vie viemärin hajun, suola korjaa kalkkisaostumat ja piimällä lähtevät pienet hometahrat.

Artikkeli on ilmestynyt Suomen Luonnossa 5/2018.

Pääkirjoitus: Harava ja zen

Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asu­mus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loitto­nevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pi­hapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.

Lautta linnuille – laituri mökkiläisille

Harri Nurminen rakensi linnuille oman lautan, minkä ansiosta laituri pysyy siistinä.

Vinkit
Monenlaisia mökkiasukkaita

Kun kesäasukkaat saapuvat mökeilleen, monet mökkipihan vakioasukkaat kuten kontiainen, kimalainen ja sisilisko ovat jo täydessä työn touhussa.