Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Monikäyttöinen vuohenputki

Kuvaaja: Mauri Leivo

 
Vuohenputki
Aegopodium podagraria

Heimo: Sarjakukkaiskasvit.
Kasvumuoto: Monivuotinen, kookas ruoho.
Koko: 30–100 senttiä.
Varsi: Ontto, nivelten kohdalta täyteläinen, särmikäs, kalju.
Lehdet: Lehdet kierteisesti. Lehtiruoti pitkä, kanta tuppimainen. Lehtilapa kolmiomainen, kahteen kertaan kolmisorminen. Lehdykät pitkulaiset ja puikeat, lehdykän alapinta tavallisesti karvainen.
Kukka: Kukinto pää- ja pikkusarjoista muodostuva kerrannaissarja. Pää- ja pikkusarjat suojuksettomia. Kukat pieniä, verhiö, teriö ja hetiö viisilehtisiä.
Kukinta: Kesä–syyskuussa.
Levinneisyys: Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana harvinainen.

Vuohenputkea puskee tiheinä kasvustoina monenlaisilla kasvupaikoilla: lehdoissa, puronvarsilla, pihoilla, joutomailla ja laitumilla. Hyvä tuntomerkki on kasvin lehti: se on kahteen kertaan kolmisorminen eli kolmihaarainen ja kukat ovat valkoiset tai vihreänvalkoiset.

Sen näköislajit hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso ovat myrkyllisiä. Oikean, syötävän lajin varmistamiseksi seuraa vuohenputkikasvuston kehitystä yksi kesä ja varmista näin, että kyseessä on varmasti vuohenputki!

Kasvin nuoria lehtiä voi käyttää pinaatin ja kaalin tapaan. Niistä voi loihtia makoisan keiton, kaali–vuohenputkipadan tai raikkaan salaatin. Samalla niistä saa muun muassa rautaa ja C-vitamiinia.

Vuohenputkea on käytetty kansanlääkinnässä kihti-, nivel- ja virtsarakkovaivoihin sekä rauhoittavana rohtona. Kihdin vaivaaman varpaan kipua on lievitetty käärimällä varvas murskattuihin vuohenputken lehtiiin.

Vuohenputkireseptejä

Vinkit
Voikukka - riesa vai herkku?

Voikukkaa pidetään monesti kiusankappaleena puutarhassa ja pihalla. Se on kuitenkin myös arvostettu kauppayrtti, jota voidaan käyttää ruuanlaitoissa monipuolisesti.

Vinkit
Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan

Kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä voi poimia keväästä alkukesään. Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja.

Vinkit
Salaattipeti poimulehdistä

Poimulehden kauniit, piparkakkureunaiset lehdet ovat herkullista alkukevään villiruokaa. Nuoret, suppuiset lehdet sopivat erinomaisesti salaattiin, mutta ne maistuvat vaikkapa teenä tai sosekeitossa.