Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Monipuolinen nokkonen on terveyspommi

Kuva: Nimimerkki Seppo1 / ikkunasuomenluontoon.fi

 
Kevätaurinko nostattaa pian ensimmäiset nokkoset. Monivuotinen, polttavalehtinen nokkonen (Urtica dioica) on monen puutarhurin vihollinen, mutta se on yksi monikäyttöisimpiä ja hyödyllisimpiä kasvejamme.

Nuoren nokkosen lehdet ovat herkullisia ja niitä voi käyttää pinaatin tapaan esimerkiksi keitoissa, muhennoksissa tai vaikka lettujen tai puuron maustamiseen. Nokkossämpylät, -tee tai -munakas piristävät kesäistä menua.

Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Rautaa siitä on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. Piitä kasvissa on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. C-vitamiini säilyy parhaiten kuivatuissa nokkosissa, kalsium puolestaan säilyy ryöpätessäkin.

Vanha kansa uskoo myös nokkosen terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Sitä on käytetty monipuolisesti erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tunnetuimmat käyttötarkoitukset ovat virtsaongelmien hoito, munuaisten toiminnan parantaminen, anemian hoito sekä verenpainetta ja verensokeria laskeva vaikutus. Nokkosta on käytetty myös fysioterapeuttisena hoitona muun muassa nesteen poistamiseen sekä tulehdusten hillitsemiseen.

Keväällä nokkoset ovat parhaimmillaan. Niitä voi poimia koko kesän ja alkusyksyn, mutta silloin kannattaa valita pieniä lehtiä, sillä isot lehdet saattavat maistua kitkerältä. Jos käyt keväällä leikkaamassa nokkosenlehtiä, voit hyvin ottaa taas seuraavan kasvavan lehtisadon talteen samasta puskasta.  Teiden varsien nokkoset kannattaa jättää rauhaan. Rehevässä maassa, kuten lantakasoissa ja tunkioilla tai ulkovessan takana kasvavat nokkoset kannattaa myös jättää poimimatta, sillä ne ovat keränneet itseensä paljon nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi.

Nokkosta voi säilöä pitkän talven varalle helposti. Sen voi kuivattaa tai pakastaa. Kuivaus onnistuu helposti vaikka siten, että nokkoset niputtaa pieniin nippuihin ja laittaa narulla roikkumaan alassuin. Lehdet kuivuvat nopeasti ja ne voi saksia tai murustaa säilytysrasiaan. Kuivattuja lehtiä voi murustella vaikka pataruokiin, puuroon tai smoothien sekaan.

 

Nokkosreseptejä: 

Nokkosletut (Helsingin Sanomat)

Nokkoskeitto (Maku.fi)

Nokkosmuhennos (Kotiliesi.fi)

Nokkospizza (Uusimusta.fi)

Nokkossmoothie (Olotola.yle.fi)

Toimituksen blogi
Viikon laji
Viikon laji: Koivutyttöperhonen

Jos tapaat näihin aikoihin oranssisävyisen perhosen lentelemässä lämpimässä kevätsäässä, on kyseessä todennäköisesti koivutyttöperhonen.

Nyt suolle – ilmaiseen terveyskylpylään

Tähän aikaan vuodesta soille houkuttelevat karpalot, joiden terveellisyys on tieteellisesti todistettu. Mutta marjoja etsiessä ja poimiessa huomaa saavansa muutakin. Mieli lepää suon avarassa salissa, jota peittää pehmeä ja monivärinen rahkasammalmatto.