Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 1/2017

Ilmestyy 19.1. Pirteä ja eloisa kuusitiainen on Suomen pienin tiainen ja viihtyy ruokinnoilla. Kannen linnun kuvasi Jussi Murtosaari / Leuku.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Muistatko käpylehmän?

Käpy + tikut = käpylehmä. Lähetä meille käpylehmäleikkeihin liittyvä tarinasi. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkinto. Kuva: Kimmo Rampanen / Vastavalo

 
Käpyjen tehtävä on jatkaa emopuun elämää, mutta käpylintujen ja oravien lisäksi käpyjä olemme hyödyntäneet myös me ihmiset. Siemenkäpyjä keräämällä on voinut ansaita mukavasti lisätuloa, ja männynkävyt ovat toimittaneet kesämökillä grillihiilien virkaa.

Monelle kävyistä tulee kuitenkin mieleen lapsuus ja käpylehmät, sillä kukapa meistä hieman vanhemman ikäpolven ihmisistä ei olisi leikkinyt käpylehmillä tai ainakin kuullut niistä.
Kun tehdasvalmisteisia leikkikaluja ei vielä ollut, lelut tehtiin luonnosta löytyvistä esineistä. Isot, pitkänomaiset kuusenkävyt saivat tikkujalat ja olivat hevosia, lehmiä tai härkiä pienen karjanomistajan mieltymyksistä riippuen, pienemmät punertavat kävyt taas vasikoita. Pyöreä, pallomainen männynkäpy toimitti lampaan virkaa, ja vihreä kesäkäpy oli tietenkin karitsa. Syötäväksi käpykarjalle tarjottiin ruohoa, heinää ja vettä. Monesti niille rakennettiin myös omat aitaukset puun palasista ja oksista tai jopa navetta kivistä, sammalista ja tikuista.

Karjaleikeissään lapset matkivat aikuisten silloisia arkiaskareita. Karjaa piti olla mielellään paljon, sen kuviteltiin jopa ennustavan tulevaisuudessa ison talon emännyyttä.

Minun käpyleikeissäni 1970-luvulla pienet männynkävyt toimittivat siemenperunoiden virkaa, joita istutin sammalikkoon tekemiini vakoihin. Karjalukuni taas oli maltillinen: aitauksessa möllötti vain kaksi käpylehmää.

Millaisia muistoja sinulla on käpylehmäleikeistä? Lähetä tarinasi osoitteeseen johanna.mehtola@sll.fi. Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Vinkit
Katso eläimiä nahkaa syvemmälle

Tiedekeskus Heureka avaa ovensa laajentuneena ja uudistuneena lauantaina 28. tammikuuta. Silloin yleisön on mahdollista hypätä Eläinten Body Worlds -näyttelyn mukana anatomiselle safarille ja nähdä, miltä karhu näyttää karvapeitteensä alla ja millaiset lihakset kannattelevat kirahvin pitkää kaulaa.

Uutiset
Siitepöly saapuu

Ensimmäiset siitepölyt pöllähtävät meille lepästä sekä pähkinäpensaasta ja ne ovat kaukokulkeumia Keski-Euroopasta.

Uutiset
Lumihiutale-kuvakisan parhaat

Lumihiutale-kuvakisan voittaja on selvillä. Katso kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat.