Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2015

ilmestyy perjantaina 11.12. Kärppä pukeutuu talveksi valkoiseen pukuun. Se auttaa vilistäjää selviytymään. Kuva: Ville Heikkinen/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Mummon opeilla siistiä

Kuva: Istockphoto

Turha luikerrella! Joulusiivous on jossain vaiheessa kuitenkin edessä. Siivouskomeroon on kertynyt taas purnukka ja suihkepullo poikineen. Ainakin voi tuntea itsensä tehokkaaksi suhautellessaan pesuainetta sinne tänne ja pyyhkäistessä pinnat mennessään.

Siivouskomeron arsenaalin voisi kuitenkin helposti korvata nyt niin trendikkäillä mummoilupesuaineilla, siis jo sukupolvia sitten käytössä olleilla aineilla. Silloin ei lähdettykään ostoksille vaan maustekaapille.

Vanhat tutut ruokasooda, sokeri ja suola sekä etikka takaavat jo hyvän peruspuhtauden ja raikkaan tuoksun ja ovat lisäksi ympäristöystävällisiä.

Ruokasooda
Ruokasooda on varsinainen tehopuhdistaja. Sen avulla saa kattilat kiiltämään ja pinttyneet astiat puhtaiksi, kun hankaa niitä kostealla rätillä ja soodalla.

Sokeri ja suola
Sokeripaloja taas voi käyttää teräsvillan tilalla esimerkiksi pinttyneiden uunin pintojen puhdistukseen. Ja jos joulupöydän valkealle liinalle läikähtää punaviiniä – niin milläs se lähtikään? No, suolalla tietenkin. Tuoreen tahran saa pois, jos siihen hieroo kunnolla suolaa.

Etikka ja sitruuna
Ikkunat ja peilit taas kirkastuvat, kun pesuveteen lisää tilkan etikkaa tai sitruunan mehua. Sitruunan avulla voi raikastaa myös mikroaaltouunin joulukuntoon: vettä ja sitruunan viipaleita kulhoon ja minuutti täyttä tehoa takaavat, että laite on helppo puhdistaa ja tuoksuu taas raikkaalta.

Kun paikat on siivottu ja on aika rauhoittua joulun rauhaan, voi hyvän tuoksun tupaan tuoda lämmittämällä ruokasoodalla kiillotetussa kattilassa glögiä.

Kaikille joulusiivouksesta stressaaville haluan muistuttaa Marttojen erinomaisesta vinkistä, jota ainakin itse noudatan: Siivoa kaappi vain, jos aiot viettää joulusi siellä.

 

Vinkit
Tulkaas linnut kakulle!

Katso ohje: Talviruokinnan aloittamista voi juhlistaa pyöräyttämällä ensimmäisille nokkijoille siemen­kakun.

Vuodenajat
Himmelin hitautta

Himmelin arvellaan olevan Suomessa vanhin jouluun liittyvä koriste-esine.

Toimituksen blogi
Vinkkejä kaappien tyhjennykseen

Lähestyvä kesä innostaa siivoamaan komerot ja hankkiutumaan eroon tavarasta. Tässä muutama vinkki inspiraatioksi kaappien tyhjentämiseen.