Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Mustaherukan ravintoarvot huippuluokkaa

Mustaherukkaa tavataan sekä luonnossa että istutettuna puutarhoissa. Luonnonpensaita on varsinkin Etelä-Suomessa. Nykypäivänä suurin osa luonnon herukoista on kuitenkin karkureita herukkaviljelmiltä.

Mustaherukka on ravintoarvoiltaan paras herukoista, vaikka valko-, puna- ja viherherukat ovat nekin hyviä vitamiinipommeja. Mustaherukassa on enemmän solujen kasvua edistävää C-vitamiinia kuin esimerkiksi appelsiinissa. Jo 50 grammaa riittää päivän C-vitamiinitarpeen täyttämiseksi.

Mustaherukassa on lisäksi paljon E-vitamiinia, jopa enemmän kuin mustikassa. Mustaherukkan vaikutusta atooppisen ihottuman vähenemiseen sekä silmäsairauksien, kuten harmaakaihin vaurioiden vähentämiseen on tutkittu.

Mustaherukan siemenissä on gammalinoleenihappoa, joka on elimistölle tärkeä Omega-6-rasvahappo. Marjoissa on myös flavonoideja, jotka vahvistavat suonia.

Mustaherukka sopii hyvin pakastamiseen. Mustaherukkaa kannattaa syödä talvella ja pienikin määrä riittää antamaan piristävän vitamiiniannoksen. Pakastettaessa mustaherukan ravintoaineet säilyvät hyvin, joskin C-vitamiinista osa katoaa. Herukkaa voi laittaa esimerkiksi aamupalajugurtin sekaan tai tehdä herkullista smoothieta.

Mustaherukan voimakastuoksuisia lehtiä on käytetty kautta aikojen salaateissa, teessä ja mehuissa. Lehdet toimivat kehon nesteenpoistajana. Vanha kansa on käyttänyt lehtiä myös flunssalääkkeenä.

Vinkit
Mättäät notkuvat punaista

Punaposkiset puolukat kypsyvät parhaillaan metsissämme. Puolukkaa poimitaan vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa, josta kaupalliseen käyttöön menee 5–10 miljoonaa kiloa.

Vinkit
Mehevät karviaiset

Kovakuoriset, maukkaat karviaiset kypsyvät parhaillaan piikikkäiden oksiensa lomassa. Herukoihin kuuluvaa karviaista viljeltiin runsaasti, jopa enemmän kuin herukoita, Euroopassa keskiajalta aina 1900-luvulle.

Vinkit
Mustikka on kotimaista superfoodia

Mustikka on puolukan jälkeen maamme poimituin luonnonmarja. Paras poiminta-aika ajoittuu säistä riippuen heinäkuun lopulta aina syyskuun alkuun saakka. Mustikka sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä ainesosia.