Heikki Vasamies

päätoimittaja
Suomen Luonnon päätoimittaja jota pohdituttavat etenkin eliöyhteisöjen ekologia ja evoluutio. Retkillä tulee tutkittua ja kuvattua kaikkea eteen osuvaa, eniten lintuja ja perhosia.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Muuttolintukalenteri: Punarinnan laulu sulostuttaa kevätaamuja

Punarinta on aamuvirkku. Kuva: Markus Varesvuo

 
Punarinnat saapuivat tänä vuonna Etelä-Suomeen kertarysäyksellä. Muuttoa pitkään pidätellyt takatalvi kasasi linnuille muuttopaineita, ja kun väylä aukesi ja olosuhteet sallivat saapumisen, asiat etenivät vauhdikkaasti.

Rannikolle saapuneet punarinnat levittäytyvät yllättävän nopeasti pesimäreviireillleen, vaikka niiden ruokatarjonta ei vielä ole parhaimmillaan. Espoolaiseen pihapiiriimme punarinta saapui torstaina 12. huhtikuuta. Jo heti varhain seuraavana aamuna punarinnan heleä tiuku soi aamuhämärässä. Oli ihan pakko vilkaista yöpöydän kelloa. Se vahvisti aloitusajaksi klo 04.25. Punarinta sai taituroida yksinoikeudella kymmenen minuuttia, sen jälkeen, siis klo 04.35, aamukuoroon liittyivät mustarastas, räkättirastas ja sinitiainen.

Punarinta välttelee mielellään katseita tiheiköissa puun alaoksalla tai pensaassa istuen, mutta uskaltautuu nurmikolle, polulle tai pihatielle hyönteisravintoa etsiessään. Arka lintu lennähtää häirittäessä varjoihin, josta se usein varoittelee lajitovereitaan hätäisellä tiksutuksella.

Mutta laulustaan punarintakin tunnetaan. Edesmennyt ornitologian edelläkävijä Olavi Hildén tiesi mistä puhui kuvaillessaan punarinnan laulua Pohjolan linnut värikuvin II – teoksessa (Otava 1963) näin: ”Kaunis ja tunnelmallinen laulu on kristallinkirkkaiden juoksutusten ja väräjävinä helmeilevien äänien herkkää, haurasta sävelkudosta, johon sekoittuu vähemmän puhtaita, kitiseviä ääniä.”

Voiko sen paremmin sanoa? Arvioi itse, ja kuuntele ääninäyte alta.

Äänite: Hannes Tiira

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Töyhtöhyypän villit lentonäytökset alkavat

Töyhtöhyyppä on todellinen kevääntuoja. Se ei helposti erehdy jäämään Suomeen talven viettoon, vaan lähtee jo hyvissä ajoin kesällä ja syksyllä talvea pakoon Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Maalis–huhtikuussa hyypät kuitenkin saapuvat heti ensimmäisten lämpimien lounaisvirtausten myötä pelloillemme kevään airueiksi.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Lehtokurppa – rutiineista pitävä kurnuttaja palaa aina takaisin kotiseudulleen

Orr orrr orro – pist! Lehtokurppa suorittaa jokailtaisen reviirilentonsa lähes kellon tarkkuudella.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Näin erotat uuttukyyhkyn ja sepelkyyhkyn huhuilut

Keväiset huhuilijat uuttukyyhkyn ja sepelkyyhkyn tunnistaa helposti niiden kaksi- ja viisitavuisten säkeiden avulla. Kuuntele ja huomaa ero!