Heikki Vasamies

päätoimittaja
Suomen Luonnon päätoimittaja jota pohdituttavat etenkin eliöyhteisöjen ekologia ja evoluutio. Retkillä tulee tutkittua ja kuvattua kaikkea eteen osuvaa, eniten lintuja ja perhosia.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Muuttolintukalenteri: Ruokokerttunen on ahkera laulaja

Ruokokerttunen laulutauolla. Kuva: Markus Varesvuo

 
Ruokokerttusen särisevä laulu on niin luonnollinen osa suomalaisen kosteikon tai rantapajukon äänimaailmaa, että lajin saapuminen keväällä jää usein vähälle huomiolle. Vaikka voimakasta onkin, ruokokerttusen laulussa ei ole kuin hetkittäin selkeitä iskuja tai sävelnousuja, laulu on pikemminkin särisevä sävelmatto joka kehystää ruovikkoista rantamaisemaa. Välillä lintu kuitenkin yltyy nopeisiin juoksutuksiin ja matkintoihin, joista voi tunnistaa useiden naapurilajien ääniä, muun muassa keltavästäräkkiä, punajalkavikloa ja liroa. Joukossa saattaa olla myös kuulijalle vieraampia ääniä Afrikan tuliaisina.

Kerttunen tuo esiintymiseensä enemmän näyttävyyttä terhakoilla laululentopyrähdyksillä. Ne taitaa olla suunnattu erityisesti naapurissa laulavalle kilpakosijalle, sillä niitä näkee eniten paikoilla, missä useampi kerttunen laulaa lähellä toisiaan. Lintu nousee säristen ylös pajukosta tai ruo’olta, laulaa ilmassa suu ammollaan muutaman metrin korkeudessa pajukon yllä, ja syöksyy hetken päästä siivet pystyssä takaisin alas reviirilleen.

Laululento tekee selväksi ruokokerttusen reviirin rajoja. Kuva: Markus Varesvuo

 
Keväällä ruokerttuset saapuvat Suomeen toukokuun alkupuolella, etelän ensimmäiset nykyään jo huhtikuun viimeisinä päivinä. Rengastuslöytöjen perusteella ne viettävät talvensa Saharan eteläpuolella Keski-Afrikassa, lähinnä Sahelin alueelta etelään Sambiaan asti ulottuvalla alueella.

Myöhäistä saapumista keväällä kompensoidaan sinnikkäällä laulamisella. Ruokokerttuskoiras laulaa reviirillään lähes tauotta vuorokauden ympäri, pitäen usein vain pienen iltatauon. Kun se onnistuu lavertelussaan ja löytää puolison, lauluinto laimenee.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Kiikitys kuuluu, mutta mitään ei näy – näin erotat pikkutikan ja käenpiian äänet

Alkukeväästä metsissämme kiikittää vain pikkutikka. Toukokuussa toinen kiikittävä kolopesijä, käenpiika, saapuu muutolta kotireviiriä etsimään.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: lehtimetsien lurittelijat lehtokerttu ja mustapääkerttu

Lehto- ja mustapääkertun laulut solisevat kuin puro. Mustapääkertun laulun tunnistaa kauniin huilumaisesta äänistä.

Muuttolintukalenteri: Härkälintu hämmästyttää mylvinnällään

Härkälintu on nimensä veroinen. Sen huudossa tosiaan on samaa sointia ja ytyä kuin kaupunkilaisille jo nykypäivänä vieraammassa härän mylvinnässä.