Seppo Vuokko

Kasviasiantuntija
Seppo Vuokko vastaa kasviaiheisiin Kysy luonnosta -kysymyksiin. Vuokko on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 1985 saakka.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Neulaspallo

Kuva: Kaisa Erkkilä / Ikkuna Suomen Luontoon

 
Löysimme pienen järven rannasta vesirajasta halkaisijaltaan kymmensenttisen pallon, joka koostui miltei pelkästään kuivista männyn neulasista. Mitään liima-ainetta ei näkynyt. Voisiko joku eläin saada aikaan tällaisen pallon?

Neulaspalloja on tavattu siellä täällä eri puolilla Suomea, useimmiten suorantaisista erämaajärvistä. Ne syntyvät, kun aallokko pyörittelee neulasia laakealla rannalla. Sideaineena ovat neulasten pinnalla elävät sienet ja bakteerit sekä rantaliejussa elävät levät. Ne ovat niin pieniä, ettei niitä paljain silmin erota kuivuneesta neulaspallosta.

Sopivissa oloissa neulaspallot voivat kasvaa parikymmensenttisiksi. Neulaspallon liima-aines on kuitenkin heikkoa, ja suuret pallot hajoavat helposti. Useimmat pallot ovatkin halkaisijaltaan 5–10 senttiä. Joillakin järvillä olot neulaspallojen syntyyn ovat niin otolliset, että niitä löytyy lähes joka kesä.

Neulaspallon kasvun ymmärrän hyvin: rantaliejussa pyörähtelevän pallon pintaan tarttuu aina vain uusia neulasia. Mutta miten ihmeessä jäykistä neulasista syntyy pallon alkio? Jos liimaa muutaman neulasen ristikkäin, syntyy siilimäinen piikkikasa, joka takertuu pohjaliejuun!
Todennäköisesti palloalkion synty vaatii niin poikkeukselliset olot, että se tekee neulaspalloista harvinaisia. Rantavedessä kelluvia neulasiahan olisi lähes joka järvessä.

Julkaistu Suomen Luonnossa 8/2012
Kysy luonnosta
Valkoiset vatut

Sääksmäen Ritvalassa on laajahko hakkuuaukko, jolta olen jo parina kesänä käynyt poimimassa vattuja. Tavallisten vattujen ohella siellä on kasvusto, jossa marjat ovat valkoisia, ilman häivähdystäkään punaisesta. Kuinka harvinaisia tällaiset ovat?

Kysy luonnosta
Kyynelehtivä kääpä

Metsäretkellä näin puun tyvellä kimaltelevia helmiä. Mikä on tämä kaunis metsän koru ja miksi se on tämän näköinen?

Kysy luonnosta
Kastemadot hoitavat nurmikkoa

Omakotitalomme sammaloituneelle nurmikolle on viime vuosina enenevästi alkanut ilmaantua tiukasti pakkautuneita neulas- ja lehtikimppuja. Ovatko ne kenties kastematojen työtä ja mahdollisesti käytävien ilmastointia varten?