Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Nisäkkäiden ääniä, 2. osa: Ilves

Kuva: Jarno Halme/Havaintokirja

 
Ilves (Lynx lynx) on pienin suurpetomme. Se on viime vuosina runsastunut ja asustaa maassamme kaikkialla Ahvenanmaata ja pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Ilvestä pääsee harvoin näkemään. Sen huomaakin jäljistä tai kevättalven kiimahuudoista. Oheisella ääninäytteellä on kaksi koiraan kiimahuutosarjaa, joista jälkimmäisessä esiintyjä on kauempana.

Tuntomerkit: Ilvestä ei voi sekoittaa muihin eläimiimme. Se on kissapeto. Jäljet pyöreämmät kuin sudella.

Levinneisyys:
Koko Suomessa avotuntureita ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Ilves on esiintymisalueellaan aika tavallinen. Useimmiten sen näkee liikkeellä hämärissä.

Lisääntyminen: Ilveksen kiima-aika on maalis–huhtikuussa. Naaraan kantoaika on yli kaksi kuukautta, joten pennut syntyvät yleensä toukokuun loppupuolella tai kesäkuussakin. Pentuja syntyy yhdestä kolmeen (joskus neljä tai viisikin).

Ravinto:
Ilves on lihansyöjä ja saalistaa etenkin jäniseläimiä, mutta myös pikkunisäkkäitä ja metsä- ja muita kauriita. Ilvekset syövät kettujakin.

Ääntely: Ilveksen ääni on voimakasta nau’untaa ja mouruamista. Ääninäytteemme on Lauri Hallikaisen Ilveksen jäljillä -levyltä.

 

Äänite: Lauri Hallikainen / Ilveksen jäljillä -cd

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 1. osa: Kettu

Tässä 9-osaisessa sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Ensimmäisenä vuorossa on kettu ja sen haukahdukset.

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 3. osa: Metsäkauris

Tässä 9-osaisessa sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Nyt vuorossa on metsäkauris ja sen karhea haukahdus.

Uutiset
Raaka ja törkeä ilveksen salametsästystapaus Hyrynsalmella

Ilves kitui 12 tuntia laittomassa pyyntiraudassa. Hovioikeus piti tekotapaa erityisen raakana ja julmana. Hyrynsalmella asuvan poromiehen törkeä metsästysrikostuomio pysyi Rovaniemen hovioikeudessa.