Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Nisäkkäiden ääniä, 7. osa: Hirvi

Kuva: irma / Ikkuna Suomen luontoon

 
Jos seisot pusikossa esimerkiksi hakkuuaukion laidalla ja ääntelet nasaalisointuisesti nöh, nöh, nöh voit saada seuraksesi hirvenvasan tai useamman. Sillä tavalla emo kutsuu jälkikasvuaan. Uroksen sen sijaan voi houkutella paikalle kumealla uah, uah, uah -ääntelyllä, sillä uros luulee ääntelijää kilpailijakseen ja rientää ottamaan selvää asiasta.

Monet luontokuvaajat osaavat matkia hirviä taitavasti ja pystyvät siten houkuttelemaan ne kuvausetäisyydelle.

Olen itsekin kokeillut metodia, mutta aika ja paikka eivät ehkä ole olleet oikeat. Tai sitten äänenmuodostuksessa on ollut jotakin vikaa.

Kokeile sinä. Ääninäytteessä öhkii nuori hirvisonni kiima-aikana syyskuun puolivälissä Suonenjoella.
 

Tuntomerkit: Iso nisäkäs, sonni voi painaa jopa 600 kiloa. Turkki on ruskea ja jalat vaaleat. Sonneilla on sarvet, jotka putoavat kiiman jälkeen.

Ravinto: Kasvinsyöjä. Melkein kaikki kelpaa oksia myöten. Hirvi syö 10 kiloa kasveja päivässä.

Lisääntyminen: Kiima syys–lokakuussa, kantoaika on kahdeksan kuukautta.

Kannan koko: Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen hirvikanta oli viime syksyn metsästyksen päättymisen jälkeen noin 85 000 yksilöä. Vasat syntyvät touko–kesäkuussa ja kun uusi metsästyskausi alkaa ensi syksynä, on hirvien määrä yli 100 000. Viime syksyn hirvisaalis oli 44 100 hirveä.

Tiesitkö: Hirvi oli kuolla sukupuuttoon 1900-luvun alussa, jolloin Suomessa oli enää muutamia kymmeniä hirviä. Kanta elpyi suojelun ansiosta.

Äänite: Lauri Hallikainen

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 6. osa: Näätä

Tässä 9-osaisessa sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Tällä kertaa vuorossa on näätä ja sen kirkuminen.

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 8. osa: Metsäjänis

Sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Metsäjänis ei juuri ääniä päästele.

Vinkit
Mäyrällä riittää ääniä

Mäyrä on hiljainen eläin, mutta sillä on monenlaisia ääniä. Ääninäytteellämme kuullaan sen ynähtelyä ja rapistelua, mutta se on samalla näyte mäyrän hiljaisuudesta.