Norjan Hedmarkissa helmikuussa pannoitettu nuori urossusi jatkoi hurjaa juoksuaan Lapissa. Ilmeisesti susi on jo ylittänyt itärajan Venäjän puolelle, viimeinen signaali sen gps-pannasta saatiin näet Sallan Naruskassa lauantaina iltapäivällä, ja sen jälkeen panta on ollut hiljaa. Asiasta kertoi Suomen Luonnolle Tuomo Ollila Metsähallitukselta.

Panta lähettää signaalinsa gsm-verkon kautta, joka toimii itärajan tuntumassa vain korkeimmilla kohdilla. Siksi on mahdollista, että susi on myös Suomen puolella vaikkapa Värriön erämaan katvealueilla. Todennäköisempi osoite on kuitenkin Tuntsan erämaa Venäjällä. Tuo alue on hyvin harvaan asuttua, ja jos susi jää sinne, se saa olla hyvässä rauhassa.

Suden reitti kulki viimeisten havaintojen jälkeen lähes viivasuoraan kohti itää Kevitsan, Tanhuan ja Savukosken kirkonkylän kautta.

Vauhti  on ollut melkoinen. Lähdettyään viime sunnuntaina Inarin Angelista susi laukkasi viikossa noin 350 kilometriä, parhaimmillaan sadan kilometrin päivävauhtia. Tällainen juoksu on tyypillistä nuorille uroksille, jotka etsivät omaa reviiriään. Tavallisimmin ne jäävät kuitenkin noin sadan kilometrin päähän vanhemmistaan, kun tämä yksilö on ehtinyt jo 1200 kilometrin päähän.

Suomen Luonto seuraa, saadaanko sudesta vielä uusia havaintoja.

Suden kulkemaa reittiä on tarkennettu edelliseen karttaan nähden.

Vesa Luhta & Jouni Tikkanen

 

gpssusivaellus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.