Tänään torstaina 21.12. illalla kello 18.28 on tärkeä hetki. Juuri tuolloin pohjoinen pallonpuolisko on kääntynyt eniten pois Auringosta.

Nyt päivä on lyhimmillään, mutta talvipäivänseisaus merkitsee Suomessakin samalla käännettä ja valoisan ajan voittokulun alkua. Päivät pitenevät ja pohjoisessa Lapissa kaamos alkaa väistyä. Tästä lähtien pallonpuoliskomme osoittaa joka päivä enemmän Aurinkoon päin.

Syksy ja alkutalvi ovat olleet monessa maamme osassa sateisia ja pimeitä, joten hetki on odotettu. Päivänvalo lisääntyy ensin verkkaisesti, siten kevättä kohden nopeutuen, kunnes kevätpäiväntasauksen aikaan (20.3.) pohjoinen pallonpuolisko saa jo saman verran valoa kuin eteläinen. Päivän pituus lisääntyy pallonpuoliskollamme kesäpäivänseisaukseen (21.6.) asti.

Menettäjä on tästä eteenpäin etelä, mutta juuri nyt eteläinen pallonpuolisko on valoisimmillaan. Kauriin kääntöpiirillä Australiassa, Madagaskarilla ja eteläisessä Brasiliassa Aurinko kiipeää zeniittiin eli taivaan laelle.

Maamme akseli on radallaan kallellaan aika sopivasti, 23,5 astetta, mikä merkitsee maltillista vuodenaikojen vaihtelua. Jos kallistuma olisi enemmän, napapiiri olisi Välimerellä tai etelämpänäkin eikä elämä olisi kehittynyt maapallolla ainakaan nykyisen kaltaiseksi. Kuu vakauttaa planeettamme kallistuskulman, joten Maan elämä saa olla kiitollinen planeettansa seuralaiselle.

aurinkotalvipäivänseisausvalo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.