Sari Hartonen

Sääasiantuntija
Sari Hartonen vastaa säähän liittyviin kysymyksiin Kysy luonnosta -palstalla. Hartonen on vastannut kysymyksiin vuodesta 2010 alkaen.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 4/2014

Ilmestyy 2.5. Peukaloinen on pieni lintu, mutta sen laulu on hämmästyttävän voimakasta. Kuva: Esa Ervasti / Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Onko hallalla ja suolla yhteys?

Kuva: Nimimerkki pkj / Ikkuna Suomen Luontoon

 
Ennen kuivattiin soita koska uskottiin niiden lisäävän hallan riskiä. Nykyään sanotaan että soiden vaikutus on päinvastainen. Oltiinko ennen väärässä, vai voiko jäinen suo sittenkin lisätä keväthallojen riskiä?

Kylmä ilma on lämmintä ilmaa raskaampaa. Siksi selkeinä, tyyninä öinä kesäaikaan kylmä ilma valuu alavimmille alueille. Tämän vuoksi alavimmilla alueilla on hallan riski suurempi kuin viereisten mäkien päällä. Suot ovat myös muodostuneet alaville alueille, koska vesikin pyrkii menemään alaspäin. Halla ei siis johdu suosta.

Kosteilla alueilla ei lämpötila laske niin nopeasti kuin kuivemmilla alueilla. Näin soiden kuivaaminen lisää hallan mahdollisuutta. Laajoilla soiden kuivattamisilla on ollut merkitystä paikalliselle pienilmastolle.

Suomessa hallaisia alueita on muun muassa Suomenselän alue. Se on maan etelä- ja keskiosassa ainoa alue, jossa halla voi purra myös keskikesällä. Muualla hallaton kausi on juhannuksen tienoilta elokuun alkupuolelle. Viimeisenä halla vierailee meren ja suurten järvien kuten Päijänteen läheisyydessä.

Hallalla tarkoitetaan sitä, että lämpötila laskee nollan alapuolelle maanpinnalla kun kasvukausi on käynnissä. Ankarassa hallassa pakkasta on vähintään neljä astetta. Yöpakkasista puhutaan, kun lämpötila laskee myös kahden metrin korkeudessa pakkaselle kasvukaudella. Kaksi metriä on sääennusteissa ja -havainnoissa käytetty lämpötilan mittauskorkeus.

Paksun suon salaisuus

Tammelan Torronsuolla on maamme paksuin turvenuttu. Mutta kuinka se on syntynyt?

Nyt suolle – ilmaiseen terveyskylpylään

Tähän aikaan vuodesta soille houkuttelevat karpalot, joiden terveellisyys on tieteellisesti todistettu. Mutta marjoja etsiessä ja poimiessa huomaa saavansa muutakin. Mieli lepää suon avarassa salissa, jota peittää pehmeä ja monivärinen rahkasammalmatto.

Vuodenajat
Soiden saaristo

Suomi on soiden maa. Etelässä laajimmat suot kohoavat keidassoina, jotka ovat upeita luonnonmuodostumia kuvamme Kurikan (ennen kuntaliitosta Jurvan) Korkianevan tapaan.