Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Orivedellä hakattiin Natura-alueen luonnonsuojelualueella

Oriveden Eräjärven suojeltu haavikko harvennettiin rajusti. Kuvattu 22.5.2018.

Pirkanmaan Ely-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön luonnonsuojelualueen rajusta hakkuusta Orivedellä.

Yksityisellä luonnonsuojelualueella oli hieno varttunut haavikko, ja se on perustettu erityisesti valkoselkätikan suojelemiseksi.

Se on osa Oriveden Eräjärven Natura-aluetta, mutta edes kaksinkertainen suojelu ei haavikkoa pelastanut, kun UPM viime talvena hakkasi seudulla.

Alue ei ole suuren suuri, noin 20–30 aaria, mutta sillä arvioidaan olevan huomattava merkitys alueen monimuotoisuuden lisääjänä.

Ilmoittaessaan ELY-keskukselle luonnonsuojelualueen tuhosta Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistys (MHY) selitti motokuskin erehtyneen. Erehtymistä on vaikea ymmärtää ja uskoa, sillä hakkuukohteet ja suojelualueet ovat yleensä tietokoneella, ja GPS näyttää missä mennään. Luonnonsuojelualueesta oli erikseen ilmoitettu  MHY:lle.

Erehtyminen on sitäkin vaikeampaa, kun luonnonsuojelualue on peltojen keskellä.

”Se on erillinen metsäsaareke pellolla, siinä ei ole suoraa jatkumoa muuhun metsään”, kertoo Pirkanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Kai Koivisto.

Ely-keskus on jättänyt asiasta poliisille tutkintapyynnön.

”Tutkintapyyntö jätettiin 24.4. ja siinä epäillään luonnonsuojelulain rikkomista”, kertoo Ely:n lakimies Riina Arffman.

Hakkuissa epäillään siis luonnonsuojelurikosta, josta rangaistukseksi on säädetty sakkoa tai maksimissaan kaksi vuotta vankeutta, törkeässä luonnonsuojelurikoksessa neljä vuotta.

Metsänhoitoyhdistys ei kommentoi

Hakkuiden suunnittelusta vastasi Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Juha Ruuska, joka ei kuitenkaan halunnut selvittää tapausta.

”Työnantaja on kieltänyt antamasta haastatteluja tällaisille lehdille. MHY:n johtaja Harri Katajamäki voi vastata kysymyksiin, jos haluaa”, Ruuska ilmoitti.

Pohjois-Pirkan MHY:n johtaja Harri Katajamäki ei vastannut puhelinsoittoihin.

Mikko Niskasaari
Uutiset
Säilyykö Puruveden Pilvi-kuutti hengissä? Luonnonsuojelijat toivovat verkkokalastuskieltoa sen suojaksi

Saimaan Puruvedellä on nyt pitkästä aikaa saimannorpan kuutti. Verkkokalastusta ei Puruvedellä ole rajoitettu, joten kuutin tulevaisuus on epävarma

Uutiset
Halllinto-oikeus kielsi Mawsonin kairauksen Natura-alueella

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kielsi Mawsonia kairaamasta suojelualueella Lapissa. Yhtiön edustaja on kertonut heidän ehtineen porata muutamia kymmeniä reikiä.

Uutiset
Lapissa taas malminetsintälupa Natura-alueelle

Kanadalainen Mawson saa etsiä malmeja Ylitornion Mustiaapa-Kattasjärven alueella, vaikka Ely-keskuksen mukaan Natura-arvio ”ei täytä asianmukaisuuden kriteereitä”.