Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 5/2017

Suuri kesänumero! Kannen päivänkakkarat kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo. Tässä numerossa tutkimme kiehtovaa kesäluontoa. Tule mukaan!
MAINOS
Uutiset

Osallistu kyselyyn: Paras kasviaiheinen iskelmä!

"Voikukkia, voikukkia, piha täynnä voikukkia" lauletaan J. Karjalaisen kappaleessa Voikukkia. Kuva: Johanna Mehtola

 
Monet hehkeät kukat kuten lilja, ruusu, horsma, lumme, keltavuokko, särkynytsydän ja palavarakkaus ovat päätyneet iskelmien sanoituksiin. Kasvit kuvastavat niissä niin iloja kuin surujakin.

Satu Laatikaisen, Jukka Laineen Ja Henry Väreen kokoamassa Iskelmäkasviossa (Metsäkustannus 2017) kerrotaan, millaisia kasveja kätkeytyy ikivihreiden ja nykysävelmien taustalle.

Kirjassa esitellään muun muassa laulut Aikaan sinikellojen, Alla vanhan lehmuksen, Jälleen kukkivat tuomet, Jääkukkia, Kotikoivuni mun, Käyn ahon laitaa, Laakson lilja, Lapin kesä, Liljankukka, Luvannut en ruusutarhaa, Metsäkukkia, Muoviruusuja omenapuissa, Neito ja päivänkakkara, Neliapila, Niittykukkaset, Orvokkeja äidille, Pihakoivun alla, Punaiset lehdet, Rentun ruusu, Suopursu, Tango Pelargonia, Unkarinsyreenit, Villejä lupiineja ja kymmeniä muita.

Iskelmäkasvion kappaleista valikoitu soittolista löytyy Spotify-musiikkipalvelusta nimellä Iskelmäkasvio.

Mikä on sinun mielestäsi paras kasviaiheinen iskelmä? Vastaa kyselyymme 31. heinäkuuta mennessä. Kaikkien vastaajien kesken arvomme kaksi Iskelmäkasviota.

Vinkit
Iskelmäkasvio vie musiikin mukana luontoon

Juuri ilmestynyt Iskelmäkasvio paljastaa, kuinka suomalaisissa iskelmissä luonto ja etenkin kasvit ovat vahvasti esillä: Saat multa horsman, se rentun ruusu on...

Uutiset
Minkä kasvin ruska-asu on upein?

Mikä ruska-asuisista kasveista on sinusta upein? Osallistu kyselyymme ja Värikäs vuosi -kalenterin arvontaan.

Vuodenajat
Kuiva ja lämmin syksy tekee etanoista passiivisia

Kysyimme viime numerossamme (SL 7/2016) havaintoja metsäetanoista. Niitä tuli vain kourallinen. Onkohan nyt jotenkin poikkeuksellisen huono etanasyksy, kun on ollut kuivaa ja lämmintä? Kysytäänpä asiantuntijalta.