Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 4/2017

ilmestyy 4.5. Kuutti nukkuu veden alla kallionkolossa kuin avaruusmies aluksessaan. Ismo-kuutin kuvasi Juha Taskinen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS

Pääkirjoitus: Harava ja zen

Sinivuokot aloittivat kukintansa täŠnäŠ vuonna myöšhä䊊n. EtelŠän valoisat metsäŠt ovat sinivalkoisenaan vuokkoja. Kuva: Jari Kurvinen/Vastavalo

 
Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asu­mus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loitto­nevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pi­hapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.

Talvella mökin pihamaalla oli hiirenhiljaista, sanan­mukaisesti. Metsähiiret olivat asettuneet taloksi. Metsä­myyrä kulki kuin marketissa sisään ja ulos talosta keit­tiön vanhan viemäriputken kautta. Kärppä kierteli ta­loa hiirijahdissa, metsäjänis ja orava etsivät ruokaa pi­hapiiristä, ja kettukin partioi rantaviivassa.

Nyt, kevään ensikäynnillä, kuivuneiden lepänlehtien vaippa peittää mökin pihamaan.

Sanotaan että puutarhanhoitoa voi käyttää meditoi­miseen. Haravoiminen on parasta meditointia, ei ole kii­rettä mihinkään eikä tiukkoja tavoitteita. Kukaan ei tu­le moittimaan, jos välillä jää nojailemaan haravan var­teen tutkaillakseen ympäröivää luontoa.

Sini- ja valkovuokot nostavat hennosti päätään lehti­en alta, näsiän kukinta on jo pitkällä, ja tuometkin al­kavat herätä kesään.

Hiiret ovat kaikonneet metsän puolelle. Metsäkauriit ovat myllänneet kukkapenkkiä, kivikkoreunusten me­hevät mesikasvit ovat niiden herkkua. Siivoan kaurii­den sotkut haravalla.

Kaivon pohja pitää tähystää huolella. Vaikka kai­vonkansi on tiivis, sammakonraatoja löytyy aina sil­loin tällöin.

Hauet ovat lokotelleet kaikessa rauhassa rantavedes­sä, mutta ihmishahmon piirtyminen rantakivikon ylle saa ne ampaisemaan molskahtaen kasvillisuuden suojiin.

Telkkä säpsähtää lentoon rantapöntöstä, sekään ei vielä ole tottunut ihmisten läsnäoloon.

Haravoin lehtiä pieniin kasoihin, jotka joskus unoh­tuvat niille sijoilleen koko kesäksi tuulen riepoteltavik­si. Eihän pihaa oikeasti edes tarvitsisi siistiä, niin on vain tapana tehdä, ikäänkuin merkiksi siitä että isän­tä on vaihtunut.

Ihmisten asuttaessa taas mökin, luonto joutuu väistymään, mutta ei kauas. Ja hyvä niin, sillä siksi kai mökille mennään? Että oltai­siin lähellä luontoa, jopa osa sitä.

PS. MikäŠ tekee kesäŠn? MikäŠ tuo sen tunteen, ettäŠ kesäŠ on alkanut, tai luo parhaiten kesŠän tunnelmaa? Vastaa kyselyyn!

Vuodenajat
Käpytikan peltirumpu

Koskelassa Helsingissä metsä ja sen lähitienoot kaikuvat, kun käpytikka on vauhdissa. Käpytikka on huomannut, että metallisen katuvalon kuvusta lähtee komea ääni.

Vuodenajat
Kiljuhanhia Suomessa nyt ennätysmäärä vuosikymmeniin

Kiljuhanhia levähtää Siikajoella ennätysmäärä nyt toista vuotta peräkkäin. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta uhanalaisten lintujen kanta on kasvussa.

Vuodenajat
Kiljuhanhet saapuivat Viroon

Pohjolan kiljuhanhet saapuivat eilen seuraavalle muuttoetapille Viroon. Viimeiset kiljukkaat havaittiin Unkarissa kymmenen päivää aikaisemmin.