Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2016

ilmestyy 9.12. Viime rauhoituksen 1974 jälkeen saukkokanta on elpynyt ja talvisin saukkoja voi nähdä monien vesistöjen sulissa. Kannen saukon kuvasi tarhaoloissa Jari Peltomäki.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS

Pääkirjoitus: Varpunen jouluaamuna

Jos varpunen on naapurisi, ruoki ja auta sitä selviämään talven koettelemuksista – joulun hengessä. Kuva: Markus Varesvuo

 
Viikonloppuna retkellä havahduin taas siihen, että varpusen tsilputus on miltei kadonnut kaupungin äänimaisemasta. Kiersin varta vasten sopivia paikkoja löytäen vain muutaman harmaavarpusen. Pikkuvarpunen on kyllä runsastunut, mutta perinteikkäämpi serkkunsa on ahdingossa.

Varpusen kohtaaminen jouluaamuna on koko ajan entistä epätodennäköisempää. Luomuksen talvilintulaskentojen perusteella lajin talvikannan huippu koettiin 1970-luvun alussa, mutta 1980-luvulta lähtien on tultu jatkuvaa luisua alaspäin. Sama ilmiö on todettu muuallakin Euroopassa.

Vuoden 2015 uhanalaisuusarvioinnissa varpunen luokiteltiin jo vaarantuneeksi. Väheneminen on ollut yhtä voimakasta sekä maaseudulla että kaupungeissa. Vaikka syiksi on Euroopassa epäilty ympäristömyrkkyjä, kesäisen hyönteisravinnon saatavuuden heikkenemistä ja monia muita tekijöitä, perimmäinen syy varpusen ahdinkoon Suomessa taitaa olla se kaikkein tavanomaisin eli elinympäristöjen muuttuminen. Puistojen, pihojen ja karjatilojen siistiytyminen, pensasaitojen, avokompostien ja talviruokintojen väheneminen. Luomuksen tutkija Aleksi Lehikoisen mukaan paikkakunnilla, joissa ympäristömuutokset ovat olleet vähäisempiä, myös varpuset ovat pitäneet pintansa.

Varpunen on hyvin paikkauskollinen lintulaji – se ei ole yhtä liikkuvainen kuin pikkuvarpunen joka käyttää laajan alueen ravintotarjontaa monipuolisesti hyväkseen. Ravintoloiden terassien liepeillä varpusia yhä liikuskelee koko maassa Hangosta Nuorgamiin.

Kävelen ulos Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalista. Autokatosten alla, aivan automaattiovista liikennevälineisiin kiirehtivän ihmisvirran jaloissa pomppii varpuspari ruokaa etsien. Pysähdyn hetkeksi katselemaan niitä. Rauhallisella käyttäytymisellään ne luovat kontrastia hektiseen kaupunkielämään. Joulun tunnelmaa?

Kolumnit
Vahtikoira: Koskemattoman luonnon myytti

”Suomessa on tapana puhua 'koskemattomasta luonnosta'. Harva hokema on niin paikkansa pitämätön ja suorastaan valheellinen”, kirjoittaa Ismo Tuormaa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Varpunen ja pikkuvarpunen

Pikkuvarpunen oli 50 vuotta sitten suorastaan harvinaisuus Suomessa ja varpunen, "kotivarpunen" taas menestyvä joka paikan kulttuurilintu. Nykyään tilanne on toisin.

Vinkit
Lintulaudalla, osa 21: keltasirkku

Keltasirkku on värikäs ja varsin kookas lintulaudan vieras.