Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2014

Ilmestyi 12.9. Mesisienet kasvavat ryppäinä. Ne ovat lahottajia, joiden lakit ovat syötäviä. Lisää sieniuutuuksia ja helposti toisiinsa sekoitettavia sienilajipareja lehden sivuilla. Kuva: Vesa Huttunen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Pääkirjoitus: Ympäristöministeriö säilytettävä itsenäisenä!

Kuva: Annakaisa Vänttinen

Eduskuntavaalien lähestyessä on taas nostettu esiin moneen kertaan tyrmätty ehdotus ympäristöministeriön yhdistämisestä maa- ja metsätalousministeriöön. Sitä on perusteltu etenkin luonnonvarojen käytön tehostamisella. Se kertoo paljon.

Ajatusta kannattavat keskusta, perussuomalaiset ja ilmeisesti myös kokoomus, koska sen kansanedustaja Petteri Orpo nosti asian esille. Ministeriöiden vastakkainasettelu kiusaa Orpoa ja hän haluaisi vauhtia luonnonvarojen käyttöön.

Maa- ja metsätalousministeriö on luonnonvarojen hyödyntämisministeriö, ympäristöministeriö taas valvonta- ja suojeluministeriö, joka katsoo asioita terveellisen ympäristön, luonnonsuojelun ja luonnonvarojen kestävän käytön näkökulmasta. Juuri tämän takia ministeriöiden välillä on jännitteitä, mikä eri katsantokantojen takia on aivan luonnollista.

Kun ympäristöministeriö aloitti toimintansa 1983, ympäristöasiat saivat aivan uudenlaisen painoarvon ja moni tärkeä asia alkoi edetä.

Alueellisten ympäristökeskusten sulattaminen Elyihin vuonna 2010 johti ympäristöasioiden hoidon ja valvonnan merkittävään heikentymiseen. Riippumattomuuden menetyksen lisäksi syynä siihen on rerurssipula.

Itsenäisen ympäristöministeriön sulauttaminen osaksi ehdotettua luonnonvaraministeriötä olisi katastrofi. Sitä paitsi eivät ristiriidat mihinkään katoaisi; molemmat uuden möhkäleministeriön ministerit vain vääntäisivät kättä keskenään.

PS. Hiljan nimipäivänä 8. lokakuuta vietetään Kuuloliiton ja Luonnonsuojeluliiton Hiljaisuuden päivää. Teemana on nostaa esiin hiljaisuuden merkitystä vastapainona lisääntyneelle melulle.

 

Kolumnit
Nikkanen: Valtionmetsä Oy

Suomessa on mainio julkisuuslaki. Sen mukaan julkiset asiakirjat ovat kaikkien saatavissa. Toimittajalle laki on kullanarvoinen: sen avulla tutkitaan rahan liikkeitä ja poliittisia verkostoja. Laista on hyötyä muillekin. Tiedonsaanti mahdollistaa kansalaisten osallistumisen, kun ei ole liian myöhäistä vaikuttaa tuleviin päätöksiin.

Toimituksen blogi
Pääkirjoitus: Ääreviä suvisäitä

Tänä kesänä on koettu poikkeuksellisen erilaisia säitä. Kun kesäkuun alussa olin reilun viikon Utsjoella, siellä päästiin nauttimaan hellerajan tuntumassa olevista ilmoista.