Golfkentän lähellä olevalle saviselle laikulle kerääntyi räystäspääskyjä, ensin muutamia ja sitten yhä enemmän ja enemmän. Meteli oli kova ja linnut muodostivat ikään kuin suuren höyhenpallon. Menin lähemmäksi, eivätkä linnut kiinnittäneet minuun mitään huomiota. Vasta kun nostin pääskyspalloa golfmailalla, linnut keskeyttivät rähinän ja lensivät yksitellen pois. Viimeisiksi maahan jääneet muutamat pääskyset pitivät toisiaan hartian höyhenistä kiinni. Mistä mahtoi olla kysymys?

Tosi erikoinen havainto! Ainakin se osoittaa, että ollessaan riittävän kiihdyksissään räystäspääskyt eivät kiinnitä lainkaan huomiota ulkomaailmaan.

Kyseessä on varmasti ollut savenottopaikka pesänrakennusta varten. Yleensähän yhdyskunnittain pesivät linnut toimivat yhtä aikaa niin, että koko yhdyskunta on samassa puuhassa. Mutta yleensä yhdyskunnissakin vallitsee tarkka järjestys ja kukin lintu tietää asemansa, nokkimajärjestyksen.

Mahdollisesti havainnossa on kysymys nokkimajärjestyksen  sekaantumisesta ja yrityksestä muodostaa se uudenlaiseksi. Pesänrakennus liittyy sukupuolisiin toimintoihin, joita hormonit säätelevät. On mahdollista, että tapahtuma voisi alkaa parittelusta tai pikemminkin sen yrityksestä.

Toisentyyppinen selitys voisi olla se, että kaksi yhdyskuntaa on  kilpaillut samasta hyvästä savenottopaikasta ja saanut aikaan kunnollisen kylätappelun. Tosin en tiedä, voivatko naapuriyhdyskunnat olla näin vihamielisiä toisilleen.

Emme todellakaan tiedä, mitä pääskysten päässä liikkuu tuollaisen mylläkän yhteydessä. Tällainen ilmiö voisi koitua monen linnun kohtaloksi, jos kettu tai kissa osuisi paikalle.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 6/1999.

pääskyträystäspääsky

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.