Kansainvälisessä, belgialaisen KU Leuvenin yliopiston koordinoimassa tutkimuksessa havaittiin, että Grönlannissa pilvisyydellä on aiempaa suurempi merkitys jäätiköiden sulamisessa. Ilmiötä ei ole todennettu aiemmin.

Grönlannin jäätiköillä pilvisyys voimistaa sulamista yli kolmanneksella verrattuna pilvettömään säähän. Ilmiö on havaittavissa etenkin öisin: Tutkimuksen mukaan lumi on kuin jäinen sieni, joka imee sulamisvettä päivisin. Jos taas yöllä taivas on kirkas, vesi jäätyy, mutta jos on pilvistä, se jäätyy vain osittain, jolloin sulamisvettä valuu mereen.

Pilvisyydellä on ilmiössä kaksijakoinen rooli: Toisaalta lumisateet kasvattavat jäämassaa ja pilvikatos viilentää päivisin estämällä auringonsäteilyä, mutta toisaalta se nostaa lämpötilaa maanpinnalla etenkin öisin.

Tutkimuksessa käytettiin satelliittihavaintoja kartoittamaan pilvisyyttä Grönlannin jäätiköiden yllä vuosina 2007–2010. Niitä verrattiin maanpäällisiin havaintoihin sekä lumisuus- ja ilmastomalleihin pilvisyyden nettovaikutuksen selvittämiseksi.

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.