Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 1/2016

ilmestyy 21.1. Kilpisjärvellä yhytetty tunturisopuli tuo terhakat terveiset arktisesta luonnosta, jota ilmastonmuutos nyt koettelee. Kuva: Jorma Luhta.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Pitkiä pellavia

Kuva: Matti Hietala / Otavan kuva-arkisto

 
Laskiaisen vanha mäenlaskuperinne ja pitkien pellavien huutelu juontavat juurensa ikivanhaan työnjuhlaan. Tuolloin naiset lopettivat koko pitkän talven kestäneen pellavien, hamppujen ja villojen kehruun ja muokkauksen. Alkoi kankaiden kudonta.

Laskiaista voikin pitää vanhastaan naisten juhlana, sillä miltei kaikki siihen liittyvät vanhat sanonnat ja tavat liittyvät niin sanottuihin naisten töihin.

Mäkeä koetettiin laskea mahdollisimman pitkälle, jotta myös tulevasta pellavasadosta tulisi mahdollisimman pitkää ja lujakortista. Pellavaan liittyy myös tapa lakaista lattiaa ja viedä roskat kauas, jotta pellavapelto pysyisi tulevana satokautena puhtaana rikkakasveista.

Laskiaisena mentiin ennen vanhaan tietysti myös saunaan, eikä siellä saanut puhua pukahtaa. Puhumattomuudella taattiin se, etteivät hyttyset syöneet tulevana kesänä. Tätä uskomusta on noudatettu myös joulusaunassa.

Lähde: Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, Otava 1998.

Uutiset
Rikos ja lievä rangaistus

Suomessa paljastuu noin 500 epäiltyä ympäristörikosta vuosittain. Se on vain jäävuoren huippu.

Vinkit
Järven taiteessa on luonnon liikettä

Taiteilija ja muotoilija Teemu Järvi viettää suuren osan vuodestaan metsässä ja vesillä.

Uutiset
Mäntsälässä paljastui törkeä ympäristörikos

Pikkutien kääntöpaikalle laskettiin noin 300 litraa polttoöljyä Mäntsälässä. Asiaa tutkii Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ympäristörikosryhmä.