Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Pöntötys toi pihalle iloista hyörinää

Urpo Koponen valmistautuu pontötysprojektiin Luumäen Jurvalassa kevättalvella 2015. Kuva: Timo Vesterinen

Lintujen asuntomessut rakennettiin Luumäen Jurvalaan puolen hehtaarin omakotitontille kevättalvella 2015. Asumuksia ripustettiin 30, jotka soveltuivat 12 lintulajille. Pönttömestarina toimi karhulalainen Urpo Koponen. Artikkeli aiheesta julkaistiin Suomen Luonnossa 3/2015.

Toivotut lajit olivat

leppälintu / käki
punarinta
kirjosieppo
sinitiainen
kuusitiainen
harmaasieppo
västäräkki
pikkuvarpunen
kottarainen
käenpiika
tervapääsky
puukiipijä

Pian katsojia alkoikin tulla ja ensimmäiset pöntöt varattiin hyvin pian. Kesäkuun alun tarkastuksissa mieliala oli toiveikas. ”Oikein hyvä avaus pönttöprojektissamme”, Koponen sanoi. ”Tontin 30 pöntöstä 10 on tai on ollut käytössä.” Erityisen ilon aihe oli käenpiian pöntöstä paljastuneet 11 munaa!

Kesä 2015 oli kuitenkin sateinen ja kylmä. Jurvalan pesintätulos oli muun Suomen kaltainen. Lopulta 12 pönttöä sai asukkaat, taloksi asettuivat sinitiainen, kirjosieppo, talitiainen, käenpiika, tervapääsky ja orava. Kaikki tervapääskyn munat päätyivät oravan kitaan, mutta uusia tinttejä, kirjosieppoja ja käenpiikoja lehahti maailmalle liki 60.

Urpo Koponen valvoo leppälinnun pöntön kiinnitystä. Tikkailla Pertti Vinnikka, tontin omistaja Helena Vikstedt pitää kirjaa. Kuva: Timo Vesterinen.

Niin koitti uusi kevät ja odotukset olivat korkealla. Ei kai kahta yhtä kurjaa kesää voi tulla peräjälkeen. Eikä tullutkaan. Pesimäkausi 2016 alkoi Jurvalassa silti hieman huolestuttavasi. Käenpiika ja orava olivat ottaneet vääpelin prenikat ja hetken näytti siltä, ettei muilla ollut tälle tontille nokan koputtamista. Kesäkuun alussa jöön pitäjät olivat saaneet naapureikseen vain sinitiaisia, talitiaisia ja kirjosieppoja.

Sitten tapahtui myönteinen käänne ja Urpo Koponen saattoi paukutella henkseleitään.
“Upea pesimistulos 2016. Ei poikaskuolemia lainkaan”, hän iloitsee. “Perussetin – sinitiainen, talitiainen, kirjosieppo, käenpiika – lisäksi pesijöinä olivat nyt myös leppälintu, kuusitiainen ja punarinta.”

Linnunpesä löytyi 14 pöntöstä, joiden lisäksi tulevat vielä metsähiiren, oravan, erakkoampiaisen ja kartanokimalaisen pesät. Yksi pöntöistä oli varpuspöllön varastona. Kaikkiaan siis 19 pönttöä oli asuttuna. Lisäksi västäräkin pöntössä oli pieni “heinäpesän alkukyhäelmä”, joka myös voitoksi luettakoon.

Kaiken kaikkiaan pöntötys on tuonut pihalle valtavasti kuhinaa, jota talon asukkaat saavat seurata henkeään pidätellen. Jännitystä riittää koko vuodeksi. Dramaattisin hetki koettiin viime heinäkuussa, kun orava kiilautui tervapääskyn pöntön lentoaukkoon pesäaineksiksi viemänsä trasselitukon kera. Tarina sai onnellisen lopun ja tapaus herätti huomiota laajemminkin. Se julkaistiin muun muassa virolaisessa Postimees-lehdessä. Voisikin sanoa, että näin Luumäen Asuntomessuista tuli peräti kansainväliset.

Uutiset
Orava söi tervapääskyn munat

Lintujen asuntomessut Luumäen Jurvalassa ovat tältä pesintäkaudelta päättyneet.

Uutiset
Toimituksen blogi