Marjaretkillä näkee usein kukkivia puolukanversoja samoissa kasvustoissa, joissa on myös kypsiä marjoja. Miksi puolukka kukkii syksyllä?

Alkukesän kasveilla syyskukinta viestii yleensä poikkeavista oloista tai tapahtumista, jotka ovat estäneet tai keskeyttäneet normaaliaikaisen kukinnan tai herättäneet seuraavan kesän kukintaan tehdyt silmut ennenaikaisesti. Kukinta-aikainen halla tai kuivuus voi aiheuttaa jälkikukintaa, samoin kukkineen verson katkaisu. Pitkän viileän tai sateisen jakson jälkeen tuleva lämmin kausi voi taas herättää kukkasilmut ennen aikojaan.

Puolukalla syyskukinta on niin tavallista, ettei sen laukaisemiseen ilmeisesti tarvita kovinkaan poikkeuksellisia säitä. Hyvin usein näkee marjovassa puolukkalaikussa muutaman lähekkäisen verson kukkivan. Ehkä ne ovat versoja, joista kukka-aiheet ovat tuhoutuneet keväällä jo ennen kukinta-aikaa, ja uudet kukkasilmut valmistuvat liian myöhään, jotta niistä ehtisi tulla marjoja. Tai sitten seuraavan kevään kukka-aiheet jostakin syystä harhautuvat kukkimaan ennen aikojaan.

Joka tapauksessa puolukka poikkeaa sukulaisistaan mustikasta ja juolukasta, joilla on hyvin harvoin syyskukintaa.

Toisella kanervakasvilla, vaiverolla, syyskukinta on tavallista. Normaalisti vaivero kukkii varhain keväällä, ja sen nuput ovat jo syksyllä pitkälle kehittyneitä. Jos syyskuussa on pitkälti kylmää ja sitten loka-marraskuussa tulee lämmintä, osa vaiveroiden kukista avautuu.

Puolukan normaali kukinta-aika on kuitenkin paljon myöhäisempi, kesäkuun puoliväli, ja syksyiset kukka-aiheet vähemmän kehittyneet. Silti puolukan syyskukat ovat varhaisempia, elo-syyskuun vaihteen ilmiöitä. Näiden kahden kanervakasvin syyskukinnalla voisi siten olla erilainen tausta.

puolukkasyyskukinta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.