Vanha wokkipannu pääsee kesällä toimittamaan uutta virkaansa: siitä tulee persiljan kesäkoti. Puutarhakielellä se on persiljan astiaviljelyä. Puutarhakärpänen puraisee monia aina näin kesän kynnyksellä. Sormet syyhyävät kokeilemaan jotakin uutta. Jos pienellä aherruksella saisi vielä takuuvarman sadon, kausipuutarhurikin voisi olla tyytyväinen.

Laatikko-, ruukku- ja astiaviljelmät ovat nyt erittäin suosittuja. Suosio perustuu ennen kaikkea helppouteen. Maata ei tarvitse myllätä ja parantaa ja rikkaruohot pysyvät poissa, samoin myyrät, kanit ja etanat. viljelmän saa mahtumaan vaikka pienelle parvekkeelle.

Hyötykasvipuutarhan voi perustaa helposti viljelylaatikoihin. Multakerroksen tulee olla tarpeeksi paksu, jotta se ei kuivu liian nopeasti. Laatikkokasvatuksessa erityisen tärkeää onkin juuri kastelu, sillä viljelmät kuivuvat niissä helpommin kuin maapohjalla. Haihtumisen estämiseksi kasvien ympärillä onkin hyvä käyttää katteita kuten heinää tai olkea.

Viljelylaatikon voi ostaa tai tehdä itse esimerkiksi lavakauluksista, kaupan eurolavojen reunuksista, joiden kulmissa on metallisaranat. Laatikon korkeus riippuu siitä, mitä siellä aikoo kasvattaa. Juurekset tarvitsevat noin 40 senttiä multaa, salaatit taas pärjäävät parinkymmenen sentin multakerroksessa. Laatikkoon ei tehdä pohjaa, mutta sen alle on hyvä levittää esimerkiksi maanrakennuskangasta tai sanomalehtiä estämään rikkaruohojen nousu.

Laatikon kestoikää lisää sisäpuolen vuoraus esimerkiksi kankaalla, ja sen ulkoreunat kannattaa käsitellä vaikkapa puuöljyllä tai tervalla.

Mullaksi käy kaupan pussimulta, jota voi myöhemmin parantaa kompostimullalla. Jos multaa tarvitsee suuria määriä, se kannattaa tilata suoraan mullantoimittajalta.

Jotta maa pysyy laatikossakin kuohkeana, sinne voi tipauttaa kesätyöntekijöiksi pari kastematoa. Viljelylaatikko sopii niin kurkun, kurpitsan, salaatin, porkkanan, mansikan kuin perunankin kasvatukseen, oikeastaan kaikille hyötykasveille.

 

Suomen Luonto arvioi kevään uudet kaupunkiviljelykirjat. Lue arvostelut >>

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen

kaupunkiviljelylaatikkoviljely

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.