Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Puutiaiskausi on alkanut

Puutiaissesonki on avattu. Kuva: Wikimedia Commons

 
Puutiaiset (Ixodes ricinus) ovat taas liikkeellä! Varhain keväällä niiden heräämisen huomaa tarkkailemalla kissan tai koiran turkkia. Tälä kertaa kissa toimi puutiaisbussina ja kuljetti ensimmäisen verenimijän turkissaan sisälle lauantaina 7. huhtikuuta. Ja tässä aiempien vuosien tilastoja: 2015 keväällä ensimmäinen puutiainen vilahti kissan turkissa jo 11. maaliskuuta. Vuonna 2016 sama toistui, mutta vasta 8. huhtikuuta. 2017 koira kiikutti ensimäistä puutiaista miltei samoihin aikoihin kuin kissa tänä vuonna, 2. huhtikuuta.

Puutiaisen elinkaari on kolmesta viiteen vuotta. Sillä on neljä kehitysvaihetta, jotka ovat muna, toukka, nymfi ja aikuinen. Puutiainen tarvitsee kehittyäkseen veriaterian kolmessa kehitysvaiheessa.

Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista puutiaislajia: yleinen puutiainen ja taigapuutiainen. Puutiaiset levittävät kahta vaarallista tautia: bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivokuumetta. Arviolta 15–20 prosenttia puutiaisista levittää borrelioosia ja yksi prosentti puutiaisaivokuumetta.

Näin suojaudut puutiaiselta
* Ota rokote puutiaisaivokuumetta vastaan, jos asut tai lomailet säännöllisesti riskialueella.
* Puutiaiset elävät aluskasvillisuudessa kuten varvikossa, joten suojaa retkeillessäsi etenkin jalat ja nilkan seutu.
* Tee retken jälkeen aina puutiaistarkastus – myös mukana olevalle lemmikille.
* Poista ihoon kiinnittynyt puutiainen pinseteillä heti sen havaitsemisen jälkeen.
* Verestä pullea puutiainen tulee hävittää mielellään polttamalla, sillä takaisin luontoon heitettynä se lisääntyy tuottaen tuhansia uusia puutiaisia.
* Jos pureman ympärille ilmestyy renkaan muotoinen ihottuma, käy lääkärissä.

Uutiset
Puutiaiset ovat taas hereillä!

Puutiaiskausi on korkattu! Koira kuskasi tämän kevään ensimmäisen puutiaisensa sisälle turkissaan sunnuntaina.

Uutiset
Puutiaiset ovat taas liikkeellä

Kissamme toi viime keväänä ensimmäisen puutiaisen turkissaan sisälle jo 11. maaliskuuta. Tänä vuonna sama toistui, mutta vasta 8. huhtikuuta, siis tänä aamuna!

Toimituksen blogi