Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Pyrstötiaiset mahlaa juomassa

Kuva: Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

 
Parvi pyrstötiaisia ilmestyi kevään edistyessä pihavaahteraamme lähes päivittäin. Joka kerta ne hyörivät hetken puussa, mutta eivät kuitenkaan lentäneet läheiselle lintulaudalle vaan katosivat takaisin metsään. Mikseivät ne tulleet lintulaudalle?

Sattumaako vai ei, mutta viime keväänä katselin itse samanlaista touhua ja kuulin toisesta. Oma havaintoni on huhtikuun alusta Virosta, läheltä Viron luoteista niemennokkaa. Isäntäni kertoi, että jos hetken aikaa odotan hiljaa, pyrstötiaiset tulevat pihaan juomaan vaahteran mahlaa. Ne olivat tehneet tätä jo useita viikkoja.

Osoittautui, että pyrstötiaiset olivat aika juoppoja, kävivät puolen tunnin tai tunnin väliajoin mahlaa imemässä. Nestettä oli tihkunut pieninä pisaroina kuoren raoista ja silmujen läheltä. Ihmissilmin sitä oli melko vaikea havaita, mutta se riitti linnuille.

Seppo Vuokko puolestaan kirjoitti omasta pihastaan maaliskuun puolivälissä: “Pyrstötiaisparvi kieppui eilen vaahterassa ja kertyi sitten kämmenenkokoiselle alalle ja touhusi siinä pitkän tovin. Siinä oli märkä laikku, ja kun maistoin, se oli selvästi makeaa. Aivan ilmeisesti pyrstötiaiset joivat vaahteran mahlaa. Yllätys oli, että sitä valui jo näin varhain.”

Seppo jatkoi aiheesta kuukauden kuluttua: “Pyrstötiaiset kävivät vaahteralla parin viikon ajan. Aivan viime päivinä, kun säät ovat lämmenneet, vaahterassa on alkanut olla hiljaista. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla pyrstötiaiset ja sinitiaiset vierailivat päivän mittaan vaahterassa kymmeniä kertoja, aluksi pyrstötiaiset parvena ja myöhemmin pareittain. Vielä tänään näin yhden parin.”

Mahlan juonti kesti siis kokonaisen kuukauden.
Nämä havainnot panevat miettimään, onko ilmiö vanha. Jos on, miksei asiasta ole havaintoja? Selityksenä saattaa olla, että pyrstötiaisen runsastuminen viime talvina on johtanut ne muiden tiaisten mukana pihoille, minkä vuoksi tapa on havaittu vasta nyt.
Olen myös kuullut havaintoja pyrstötiaisten käynneistä lintulaudoilla tai niiden alla hakemassa nokkaansa sopivia ravintorippeitä, lähinnä kai pähkinämursketta. Kannattaa siis katsoa tarkkaan, mitä pyrstötiaiset pihalta hakevat.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 4/2005
100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Vikkelääkin vikkelämpi pyrstötiainen!

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Paukkuvien pakkasten ja lumisateiden keskellä tutustumme lumipalloakin muistuttavaan pyrstötiaiseen.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tiaisruokintapaikan aika

Varsinaisten tiaisten ohella ruokintapaikalle voi hyvällä onnella saada myös pyrstötiaisen.

Vuodenajat
Pyrstötiaisen poikaset jo maastoruokinnassa

Pyrstötiaisen poikaset ovat kesän kynnyksellä jo jättäneet pesän.