Hakoisten linnavuori sijaitsee Janakkalan kunnan alueella Kanta-Hämeessä. Korkea ja jyrkkäseinäinen kallio erottuu aakeasta peltomaisemasta selkeästi 3-tielle. Kallio kohoaa 140 metriä merenpinnasta ja 61 metriä läheisen Kernaalanjärven pinnasta. Linnavuoren vieressä sijaitsee Hakoisten kartano viljelysmaineen. Linnavuori on kiva miniretkikohde, poikkea sinne tauolle vaikka ajomatkalla Helsingistä Tampereelle!

Linnavuoren päälle johtaa polku, joka lähtee kartanolle johtavan hiekkatien päästä. Kartano on yksityisaluetta, mutta linnavuorelle saa kulkea. Polun alussa on kuvattu paikalla sijainneen linnan raunioita ja rakennelmia. Lyhyen kiipeämisen jälkeen avautuu vanhan esilinnan alue, jossa on vielä näkyvissä siinä ennen sijainneiden vallihautojen paikat. Reitti jatkuu jyrkkänä kallion päälle, josta avautuu upeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan.

Huipulta näkyy Janakkalan keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko ja maisema avautuu upeasti aina Aulangolle ja Riihimäelle saakka. Retkeilijä voi ajoittaa kiipeämisensä esimerkiksi auringonnousun- tai laskun aikaan, ottaa mukaan vaikka eväät ja nauttia upeasta maisemasta.

Kuva: Annakaisa Vänttinen


Historia pitkälti hämärän peitossa

Hakoisten linnavuoren ja linnoituksen historiasta ei ole varmaa tietoa, vaikka kertomuksia on paljon. Paikalla on tehty argeologisia kaivauksia 1900-luvun alussa. Pidetään todennäköisenä, että linnavuoren raunioiden rakenteet ovat 1200- tai 1300-luvuilta. Uskotaan, että esihistoriallisella kaudella paikkaa on käytetty suojana vihollista vastaan.

Keskiajalla rakennetun linnoituksen jäljistä näkyvissä on enää kallion etelä- ja itäpuolella sijaitsevat vallihautamuodostelmat, muut jäljet peitettiin argeologisissa tutkimuksissa. Keskiaikainen linnoitus on jakautunut kallion huipulla sijainneeseen päälinnaan sekä alempana sijaitsevaan esilinnaan. Päälinnassa on tutkimusten perusteella sijainnut kolmion mallinen kivestä tehty muuri, jonka sisällä on sijainnut kaksihuoneinen, mahdollisesti asumiskäytössä ollut rakennus. Esilinna on suojannut päälinnaa ja siellä on sijainnut puinen asuinrakennus, kaivo ja esilinnaa suojannut puoliympyrän muotoinen penkere.

Hakoisten linnavuoren alueella ei ole tehty argeologisia tutkimuksia 1900-luvun alun jälkeen, joten alueen historiaa on vielä paljon hämärän peitossa ja nykyisetkin tiedot ovat vajavaisia.

 

Kuva:  Magnus von Wright

Kuva: Magnus von Wright

 

Erikoisuutena kasvisto ja hiidenkirnu

Retkeilijää voi kiinnostaa myös Hakoisten linnavuoren kasvisto, sillä alue on Suomen tunnetuipien kulttuurikasvien kasvupaikkoja. Paikalla kasvaa esimerkiksi tummatulikukka, pölkkuruoho, nurmilaukka sekä jänoapila.

Kallion laella on helposti nähtävissä pieni hiidenkirnu. Pyöreä syvennys on syntynyt jäätikön sulaessa, kun kirnun paikalle jäänyt kivi on pikkuhiljaa hionut syvennyksen vesien virratessa kalliota vasten.

Museovirasto on määritellyt Hakoisten ympäristön yhdeksi Suomen merkittävimmistä kulttuurimaisema-alueeksi. Alue on suojattu muinaismuistolailla, joten alueella ei saa kaivaa tai poimia kasveja.

Linnavuorelle käännytään 3-tieltä ja suunnataan kohti kujaa, jossa on kyltti Hakoisten kartanolle.

Lue lisää:
Hämewiki
Museovirasto
Janakkala.fi

 

HämejanakkalalinnavuoriretkivinkitRetkivinkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.