Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Retkivinkki: Hiljainen saari

Kuva: Annakaisa Vänttinen

Kuusenoksat notkuvat lunta, tammikuun valo on kuulas. Metsä on aivan äänetön. Ihmeellisen pysähtynyt tunnelma. Viime talven lyhyellä pakkasjaksolla meri ehti jäätyä kunnolla. Tein tammikuisen päiväretken Vartiosaareen ja se jäi mieleen yhtenä vuoden hienoimmista kokemuksista.

Vartiosaari Itä-Helsingissä, kivenheiton päässä Laajasalosta ja Tammisalosta sekä Ramsinniemestä on yksi Helsingin ainutlaatuisimmista retkikohteista. Saari on miltei kiinni kaupungin kupeessa, mutta ilman siltayhteyttä sen monipuolinen luonto on saanut olla rauhassa rakentamiselta ja suurilta ihmismassoilta.

Kun jää on turvallisen paksuinen, pääsee Laajasalon Yliskylästä helposti Reposalmen yli Vartiosaareen. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Ulkoilijoita riittää juuri sen verran, että saarta pääsee kiertämään tamppaantunutta polkua pitkin. Kuusien ja mäntyjen oksat notkuvat lumesta.

Polku kulkee huikean kauniiden huviloiden ohi. Saaren 50 rakennuksesta osa on 1800-luvun loppupuolelta, kun kaupunkilaiset tarvitsivat kesäasuntoja rauhallisesta ja luonnonläheisestä ympäristöstä. Jugendhuvilat ja masadikattoiset kaunottaret kätkeytyvät omaan rauhaansa valkoisten puiden taakse.

Kuva: Annakaisa Vänttinen
Mansardikattoiset huvilat on rakennettu pääasiassa 1910- ja 1920-luvuilla. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Jäältä käsin saareen saa erilaisen näkökulman. Korkeuserot erottuvat selvästi ja upeiden huviloiden ainutlaatuisuus korostuu. Rannan kaislikoissa jää on sohjoa ja kengät meinaavat kastua.

Korkealta kalliolta näkee lähisaarien yli kauas merelle. Jossain kaukana joku retkiluistelee. Vuosaaren satamaan matkalla olevat alukset lipuvat hiljaa saarten takana. Kaukana ilma väreilee jään yllä.

Kuva: Annakaisa Vänttinen
Kalliolta näkee kauas merelle. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Talvella hienot jäkälät ja laidunniityt peittyvät lumen alle. Saaren metsistä yli 80 prosenttia on luokiteltu arvometsiksi Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuusohjelman METSOn mukaan.

Kuva: Annakaisa Vänttinen
Kun polulta poikkeaa metsään, tuntuu kuin olisi todella kaukana asutuksesta. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Vartiosaaren sijainti Itä-Helsingissä Laajasalon kyljessä on houkuttanut kaupunkisuunnittelijat saaren luonnon ja ainutlaatuisuuden kannalta tuhoaviin toimiin.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa 2016 Vartiosaaren osayleiskaavan, joka mahdollistaa Vartiosaaren rakentamisen. Saareen on suunniteltu asuntoja 5000–7000 asukkaalle sekä siltaa Laajasaloon.

Aurinko on jo painunut mailleen kun laskeudumme viimeistä rinnettä ennen lyhyttä Reposalmen ylitystä. Ihmeelliseen muotoon kasvanut puu laskeutuu polun ylle ja muodostaa holvikaaren. Vartiosaaren ainutlaatuinen tunnelma on vaarassa kadota.

Päivitys 12.2.2018: Helsingin hallinto-oikeus kumosi Vartiosaaren rakentamista ajaneen osayleiskaavan. Lue lisää >

 

Pimeä alkaa laskeutua Vartiosaaren ylle. Holvikaari hyvästelee retkeilijän. Kuva: Annakaisa Vänttinen
Saukko nauttii talvesta Tyyrinvirralla

Olli Korhonen kuvasi Rautalammilla sijaitsevan Tyyrinvirran elämää talvipäivänä. Laulujoutsenet kummastelevat pulikoivaa saukkoa, joka nousee saalistusretken jälkeen aterioimaan jäälle.

Toimituksen blogi
Vinkit
Pilpasuon pitkokset kutsuvat talvellakin

Oulun Pilpasuo tarjoaa retkeilijälle elämyksiä läpi vuoden.