Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 6/2013

ilmestyy 16.8. Ruokasienien valikoima kasvaa. Nyt maistelemaan nurminahikasta ja sikurirouskua! Kantarellin kuvasi Eemeli Peltonen/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Ryhdy perhosbaarimestariksi

Kuva: Dick Forsman

 
Viini houkuttaa sekä uusia että vanhoja tuttuja. Näin teet perhosbaarin pihalle tai puutarhaan!

Houkuttavan perhossyötin saa sekoittamalla samassa suhteessa punaviiniä ja punaviinietikkaa. Tarjoiluastiaksi sopivat jogurtti- tai viilimukit, jotka täytetään omenansuikaleilla ja ylikypsillä banaaninviipaleilla, jonka jälkeen kupponen täytetään viinisekoituksella. Pikarit ripustetaan narusta oksaan roikkumaan, mutta yhtä hyvin ne voi asettaa tarjolle vaikkapa pöydälle tai parvekkeen kaiteelle.

Kuumilla säillä neste haihtuu nopeasti ja viinisekoitetta joutuu lisäämään lähes päivittäin, mutta sijoittamalla kupit puolivarjoon haihduntaa voi rajoittaa. Viinin tuoksu houkuttelee perhoset todella kaukaa, joten ruokintaa kannattaa kokeilla, vaikka ei perhosparatiisissa asuisikaan.

Kaikki perhoset eivät kuitenkaan baarista perusta. Useimmat kukissa vierailevat kesäperhoset eivät välitä syötistä tuon taivaallista. Sen sijaan monet isot ja näyttävät aikuisina talvehtivat lajit ovat persoja viinille.

Tavallisimpia perhosbaarin asiakkaita ovat suruvaipat, herukkaperhoset, amiraalit ja neitoperhoset. Baarin arvovieraita ovat häiveperhonen ja pikkuhäiveperhonen sekä vieläkin harvinaisemmat isonokkosperhonen ja kirsikkaperhonen.

Ruokinta kannattaa aloittaa jo keväällä, jolloin aikuisina talvehtineet suruvaipat ja herukkaperhoset tulevat mieluusti syötille. Perhosbaarin huippukausia ovat kuitenkin loppukesä ja alkusyksy eli ne hetket, jolloin sekä lajeja että yksilöitä on runsaammin. Erilaiset yöperhoset, lähinnä yökköset, käyvät baarissa läpi kesäkauden.

Toimituksen viikon kuva
Mineraalien perässä

Monet päiväperhoskoiraat antavat parittelun yhteydessä naaraalle ravinnepaketin. Sitä varten ne imevät mineraaleja ja kivennäisiä kosteilta ravinteikkailta pinnoilta

Vuodenajat
Leuto talvi ajoi suruvaipan jo lentoon

Tänä vuonna leuto talvi on vaikuttanyt myös perhosiin, sillä vuoden ensimmäinen suruvaippa nähtiin lennossa Tohmajärven Onkamossa lauantaina 4.1.2014. Suruvaippa (Nymphalis antiopa) on varsinkin Suomen etelä- ja keskiosissa tavattu päiväperhonen, jonka tähän aikaan pitäisi kuitenkin olla jo talvehtimassa.

Kysy luonnosta
Miksi niin harva perhonen on vihreä?

Olen ihaillut kangasperhosen siipien alapinnan loistavan vihreää väriä. Miksi vihreitä perhosia on niin vähän?