Suomen Luonnon helmikuun numerossa kerrotaan laajasti Pohjois-Karjalan haaskoista ja niihin liittyvistä salakaatotutkinnasta. Lehdessä mainitaan Sakoksi nimetty urossusi, jonka dna:ta löydettiin alkuvuonna 2014 metsäautotien verijäljistä Tohmajärveltä viime vuonna. Dna oli tiedossa, koska susi oli pannoitettu ja pannoituksen yhteydessä oli otettu näytteitä.

Joulukuun puolivälissä 2014 Sako jäi auton alle ja loukkaantui. Asiasta uutisoi sanomalehti Karjalainen. Eläin lopetettiin alkuvuodesta, ja se lähetettiin Eviraan tutkittavaksi. Helmikuun Suomen Luonnon mennessä painoon poliisi ei antanut tietoja siitä, mitä suden ruumiinavauksessa on ilmennyt.

Viime viikolla poliisi uutisoi, että Sako-suden surman tutkinta on päätetty, koska tutkinnassa ei löydetty ketään jota voi epäillä rikoksesta. Suoritetussa tutkimuksessa ei ole selvinnyt, mistä suden verenvuoto tuolloin on johtunut. On kuitenkin ilmeistä, että verijäljille on olemassa jokin syy.

Poliisi on ottanut petoalueilla salametsästyksen tutkinnan tosissaan. Viime viikolla päättyi kolmeviikkoinen valvontahanke, joka toteutettiin yhdessä rajavartiolaitoksen sekä metsähallituksen erätarkastajien kanssa.

”Itä-Suomessa, Kainuussa ja Pohjanmaalla on harjoitettu vuosikymmenien ajan hirvieläinten ja suurpetojen salametsästystä. Se ei liene kenellekään uusi tieto. Toiminta on kuitenkin jatkunut aina näihin päiviin asti ja saanut edelleen yhä ammattimaisempia piirteitä ja toisaalta ne ovat muuttuneet yhä röyhkeämmiksi. Suurpetoihin kohdistuvan salametsästyksen kohteena näin talviaikaan ovat pääasiassa sudet ja ilvekset”, poliisi kommentoi tiedotteessaan.

Metsästäjillä alkaa olla mitta täynnä salametsästysepäilyjen vuoksi.

”Useat valistuneet metsästäjät ovat olleet yhteydessä poliisiin ja tukeneet salametsästyksen kitkemistä”,  tiedotteessa todetaan.

Salametsästyksen valvontaa jatketaan petoalueilla resurssien mukaan. Toimintaa vaikeuttaa se, että monilla alueilla salametsästys hyväksytään vähintään hiljaisesti. Poliisin tiedote salametsästyksen valvontatempauksesta on täällä.

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.