Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta säveltäjämestari Jean Sibeliuksen (1865–1957) syntymästä. Sitä juhlistetaan muun muassa Helsingissä Ateneumin juhlanäyttelyllä ­Sibelius ja taiteen maailma 22.3. saakka.

Näyttely esittelee säveltäjän töitä ja niiden yhteyksiä kuvataiteeseen. Yksi Ateneumin huoneista on omistettu metsäteemalle.
Sibelius tunnetaan vahvasta luontosuhteestaan, ja luonnosta hän haki innoitusta myös sävellyksiinsä. Säveltäjä oli nuorena eränkävijä ja vielä vanhanakin innokas kalastaja.

Sibeliuksen elämästä lukiessa törmää usein kertomukseen, että hänellä oli taskussaan tulitikkuaski, jossa oli sammalta. Mestari avasi askin ja nuuhkaisi, kun hän halusi mielikuvissaan metsän tunnelmaan, kuulla puiden huminan ja lintujen laulun.

Sibelius kirjoitti päiväkirjaansa ihailemistaan linnuista huhtikuussa 1915: ”Erikoista havaita, ettei millään koko maailmassa, ei taiteessa, kirjallisuudessa eikä musiikissa, ole minuun samanlaista vaikutusta kuin näillä joutsenilla + kurjilla + villihanhilla. Niiden ääni ja olemus! – Apropos sinfoniat. Minulle ne ovat uskontunnustuksia eri ikäkausilta”, (Jean Sibelius ­kodissaan, Teos 2010).

Sibeliuksen musiikin ja luonnon harmoniaan pääsee kurkistamaan myös lapsille suunnatussa kirjassa Soiva metsä (Lasten Keskus, 2015). Kirjan mukana on myös cd-levyllinen musiikkia.

AteneumJean Sibeliusjuhlavuosimusiikki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.