Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
UutisetVuodenajat

Sienikausi alkoi

Kuva: Markus Sirkka

Sieniin hurahtaneilla on reppu pakattuna ja kori eteisen pöydällä odottamassa. Nyt sieneen kannattaakin jo pinkaista. Sieniä on näet kovaa vauhtia nousemassa eri puolille maata.

“Vaikuttaa aika lupaavalta”, Suomen Luonnon sieniasiantuntija Lasse Kosonen Tampereelta sanoo. “Tatteja ja haperoita on jo paikoin, ja kantarelleja on tulossa runsaasti. Pihallanikin näkyy heti parikymmentä.”

“Sienikausi on käynnistynyt hitaasti mutta varmasti”, sanoo myös sienitutkija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. “Kantarellien, tattien ja haperoiden lisäksi on rouskuja ja etenkin kangasrouskuja.”

Sienitilanne on von Bonsdorffin mukaan koko Suomen alueella aina laikukas eikä satoa voi ennustaa.

“Sienisato on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat edellisen talven lumitilanne ja kevään sääolot”, hän sanoo.

“Sienikauden aikana merkitystä on sateilla ja lämpötilan vaihtelulla. Jos yhtäkkiä tuleekin kuivaa, sienien kasvu pysähtyy heti. Mutta kun jälleen sataa, sienet nousevat taas.”

Mitä sieniä sinä olet jo löytänyt ja mistä? Kerro meille. On kiinnostavaa kuulla miten satokausi etenee. Innostetaan kaikki kynnelle kykenevät sienimetsään.

Vuodenajat
Kelju retkikaveri

Jälleen on valinnan aika: sienet ja hirvikärpäset tai ei kumpiakaan. Elokuussa ja syyskuun alkupuolella riesa on pahimmillaan.

Vinkit
Suomen Luonnon päivä täyttää koko viikon ohjelmalla

Luonnon päivän lisäksi on tarjolla muun muassa sieniopastusta ja luomutilojen avoimet ovet. Lue vinkit!

Toimituksen viikon kuva
Herkullinen, kaunis, ruma suomumustesieni

Suomumustesieni viihtyy muhevilla mailla kuten nurmikoilla. Se on yleisin Etelä-Suomessa.