UutisetVinkitVuodenajat

Siilin syksy

Kuva: Harri Luojus

Siilit tarvitsevat syksyllä paljon ravitsevaa ruokaa. Sen avulla ne saavat kerättyä nahan alle ja sisäelinten ympärille runsaan rasvavaraston, joka on tarpeen lokakuussa alkavan talvihorroksen aikana.

Siili syö monenlaista eläinperäistä ruokaa. Hyvin kelpaavat kala ja jauheliha (ehkä kananmunalla jatkettuna), kissojen ja koirien valmisruuat tarvittaessa kostutettuna sekä laktoositon maito ja kerma.

Aikuinen siili painaa ennen horroksen alkua keskimäärin 1,5 kiloa, kesän aikana syntyneet nuoret siilit 0,4–0,8 kiloa. Talvihorroksen aikana siili menettää painostaan jopa kolmanneksen. Alle puolikiloisten siilien talvehtiminen ei yleensä onnistu.

Siili voi hyötyä laudoista rakennetusta pesälaatikosta, jossa se voi horrostaa. Laatikko on sijoitettava rauhalliseen ja suojaiseen paikkaan, joka pysyy kuivana, vaikka lumi sulaisi. Laatikko kannattaa täyttää heinällä ja puiden lehdillä. Kun ruokakupit ovat lähellä pesälaatikkoa, siili löytää mökkiinsä helposti.

Jos siilit ovat ehtineet jo löytää horrostamispaikkansa, pesälaatikosta on hyötyä heti keväällä poikimisaikaan.

Lue lisää siilistä ja katso siilinpesän rakennusohje >>>

Kysy luonnosta
Siilille talvipesä

Olen rakentamassa siilille pesäpönttöä. Kannattaako sinne laittaa kuivia lehtiä ja heinää? Minkälaiseen paikkaan talvipesä sijoitetaan? Pitäisikö siiliä ruokkia syksyllä? Entäpä keväällä, milloin aloitan ruuan tarjoamisen?

Uutiset
Lintulaskentareissu Kuhmoon toi havaintokirjaan myös karhun, ilveksen, metsäpeuran ja siilin

Kuhmo tarjoisi lintulaskijoille unohtumattomia nisäkäselämyksiä.

Kysy luonnosta
Talviunet vaarassa

Kuinka käy eläinten talvilevon, jos sää on leuto ja märkä? Vaihtaako esimerkiksi karhu paikkaa, jos pesä kastuu?