Juha Valste

Nisäkäs-, fossiili- ja evoluutioasiantuntija
Juha Valste vastaa Kysy luonnosta -palstalle tulleisiin kysymyksiin erikoisalueenaan nisäkkäät sekä evoluutio -ja fossiiliaiheiset kysymykset. Valste on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010 saakka.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2017

Lähdemme siementen matkaan sivuilla 14–23. Kannen ohdakkeen siemenen kuvasi Taru Rantala/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
UutisetVinkitVuodenajat

Siilin syksy

Kuva: Harri Luojus

Siilit tarvitsevat syksyllä paljon ravitsevaa ruokaa. Sen avulla ne saavat kerättyä nahan alle ja sisäelinten ympärille runsaan rasvavaraston, joka on tarpeen lokakuussa alkavan talvihorroksen aikana.

Siili syö monenlaista eläinperäistä ruokaa. Hyvin kelpaavat kala ja jauheliha (ehkä kananmunalla jatkettuna), kissojen ja koirien valmisruuat tarvittaessa kostutettuna sekä laktoositon maito ja kerma.

Aikuinen siili painaa ennen horroksen alkua keskimäärin 1,5 kiloa, kesän aikana syntyneet nuoret siilit 0,4–0,8 kiloa. Talvihorroksen aikana siili menettää painostaan jopa kolmanneksen. Alle puolikiloisten siilien talvehtiminen ei yleensä onnistu.

Siili voi hyötyä laudoista rakennetusta pesälaatikosta, jossa se voi horrostaa. Laatikko on sijoitettava rauhalliseen ja suojaiseen paikkaan, joka pysyy kuivana, vaikka lumi sulaisi. Laatikko kannattaa täyttää heinällä ja puiden lehdillä. Kun ruokakupit ovat lähellä pesälaatikkoa, siili löytää mökkiinsä helposti.

Jos siilit ovat ehtineet jo löytää horrostamispaikkansa, pesälaatikosta on hyötyä heti keväällä poikimisaikaan.

Lue lisää siilistä ja katso siilinpesän rakennusohje >>>

Kysy luonnosta
Siilille talvipesä

Olen rakentamassa siilille pesäpönttöä. Kannattaako sinne laittaa kuivia lehtiä ja heinää? Minkälaiseen paikkaan talvipesä sijoitetaan? Pitäisikö siiliä ruokkia syksyllä? Entäpä keväällä, milloin aloitan ruuan tarjoamisen?

Uutiset
Lintulaskentareissu Kuhmoon toi havaintokirjaan myös karhun, ilveksen, metsäpeuran ja siilin

Kuhmo tarjoisi lintulaskijoille unohtumattomia nisäkäselämyksiä.

Kysy luonnosta
Talviunet vaarassa

Kuinka käy eläinten talvilevon, jos sää on leuto ja märkä? Vaihtaako esimerkiksi karhu paikkaa, jos pesä kastuu?