Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 3/2016

ilmestyy 24.3.2016 Kontukimalainen on yksi siitepölyn kuljettajista ja raita tuottajista. Kerromme siitepölyn tiestä lehden sivuilla 42–46. Kuva: John Brackenbury/Science Photo Library.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Siitepöly saapuu

Lepän siitepölyhiukkanen. Kuva: Wikimedia Commons / LUT

 
Ensimmäiset siitepölyt pöllähtävät meille lepästä sekä pähkinäpensaasta ja ne ovat kaukokulkeumia useimmiten Keski-Euroopasta. Siitepölyhiukkaset ovat varsinaisia maailmanmatkaajia, sillä ne saattavat kulkea jopa tuhansia kilometrejä ilmavirtojen mukana.

“Pähkinäpensaan ja lepän kukinnan käynnistyminen ja eteneminen riippuu pitkälti lämpötiloista. Suomeen mahdollisesti saapuvat kulkeumat ovat tyypillisimmin peräisin Itämeren alueelta: Ruotsista, Saksasta, Puolasta tai Baltiasta. Tällä viikolla ilmat ovat lämmenneet ja tuulet puhaltavat Ruotsin suunnalta, joten erittäin vähäisiä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä on jo kulkeutunut Suomeenkin”, sanoo projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta ei ole vielä alkanut Suomessa. Paikallinen kukinta alkaa tavallisesti maaliskuun aikana.

Seuraa siitepölytilanteen kehittymistä Norkko.fi-sivustolta.

Lue lisää siitepölyhiukkasten ihmeellisestä maailmasta artikkelista Siitepölyn ydin.

Vuodenajat
Siitepölyn ydin

Siitepöly aiheuttaa monelle ihmiselle allergiaa, mutta kasveille nämä koiraspuoliset sukusolut ovat elintärkeitä.

Toimituksen blogi
Vuodenajat
Juhannusruusu kukkii jo

Etelässä juhannusruusun kukinta on monin paikoin jo täydessä vauhdissa.