Sisilisko kuuluu kevätauringossa paistattelijoiden laajaan joukkoon. Se viettää talven kannossa, muussa puupökkelössä tai suojaisassa maakolossa piilossa pakkaselta. Vaihtolämpöisenä eläimenä sisilisko kuitenkin tarvitsee auringon lämpöä päästäkseen liikkeelle. Sateisina ja viileinä päivinä sitä näkee harvoin.

Kuten useilla matelijoilla, koiraat heräilevät horroksesta muutamia viikkoja ennen naaraita. Ensimmäiset sisiliskot lähtivät tänä vuonna liikkeelle jo maaliskuun puolivälissä. Tavallisesti sisiliskohavainnot runsastuvat vasta huhtikuun aikana, ja tänäkin vuonna vaihteleva sää on toistaiseksi pitänyt havainnot harvalukuisina. Sisiliskon voi tavata keväällä helpoiten juuri ottamasta aurinkoa kiven tai kannon päällä. Kesän vikkelyys on sisiliskosta tässä vaiheessa kaukana; talvikankeana se ei vielä pakene ihmistä kovinkaan herkästi.

Sisilisko on maailman pohjoisin matelija. Suomessakin sitä tavataan aina Lapissa asti. Pohjoinen levinneisyys näkyy myös sisiliskon liskoille epätavallisena sopeumana, elävien poikasten synnyttämisenä. Naaras hautoo hedelmöittyneitä munia sisällään muutaman kuukauden ajan ja synnyttää lopulta 3-10 ohuen kalvon ympäröimää poikasta. Tämän on todettu olevan hyödyllinen sopeuma kylmään ilmastoon.

Tarkkaile luontoa ja ilmoita havainnoistasi Luonto-Liiton Kevätseurantaan! >>

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.