Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 8/2014

Ilmestyy 10.10. Kuusipeuranaaras katsoo kuvaajaansa. Laji on tuotu meille, ja se on jo monin paikoin vakiintunut Etelä-Suomeen. Kuva: Heikki Willamo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Sorbus-likööri

Kuva: Marika Eerola

 
Pihlajan tieteellinen nimi on Sorbus aucuparia. Tämä muistuttaa meitä Sorbus-likööristä. Vuonna 1935 Alkoon tullut juoma poistui hyllyiltä 2010, mikä sai aikaan jopa pienen kansanliikkeen.

Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta kertoo, että liköörin voi tehdä myös helposti itse: Kevyesti rikotut marjat pannaan suureen lasipurkkiin ja viina kaadetaan päälle. Parin kuukauden maustumisen jälkeen marjat vain siivilöidään pois ja juomaan lisätään vähään veteen liuotettu sokeri.

Vuoden kuluttua likööri on valmista nautittavaksi.

Pohja

3 l pihlajanmarjoja
2 l Koskenkorvaa tai muuta vodkaa

Sokeriliemi

0,5 kg sokeria
1 dl vettä

Vinkit
Lehtiselleri on bestselleri

Vankkavartinen lehtiselleri tarjoaa mukavaa vaihtelua kasvisten ystävälle. Tuoreen varren tunnistaa siitä, että sen ruodit napsahtavat taivutettaessa poikki

Vinkit
Kuminaa naamaan

Kuminapellon ohi kävellessä huomaa tuoksun. Valkoisin pienin kukin kukkiva kumina ei ulkonäöllään koreile, mutta tuoksu on sitäkin mieleenpainuvampi. Mausteenakin sen voimakas aromi jakaa mielipiteitä.

Vinkit
Herne versoo kevättä

Multasormet syyhyävät jo istutusten ja kevätpuuhien pariin. Hyvää näppiharjoittelua on kasvattaa itse maukkaita herneenversoja vaikkapa pääsiäisruohon asemesta.