Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Stora Brändö on veneellä liikkujan retkiparatiisi

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 
Stora Brändön saaret sijaitsevat Porkkalanniemen itäisellä puolella Kirkkonummen kunnan alueella. Pääsaaren lisäksi saariryhmään kuuluu muutamia luotosaaria. Stora Brändö kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistuksen saariin. Se on mukava yhden tai kahden päivän retkikohde, jonne esimerkiksi Espoosta, Helsingistä tai Porkkalasta on lyhyt venematka.

Saarelle ei mene reittiliikennettä, joten oma tai ystävän vene on tarpeen. Mukavuuksina saarella on kaksi siistiä ulkohuussia, nuotiopaikka sekä keittokatos.

Saarta kiertää muutaman kilometrin pituinen reitti, joka polveilee karuilla kalliolla ja vehreässä metsässä. Saaren toisella puolella on laakeaa kalliota, jossa on mukava käyskennellä ja tutkia kallion värejä ja muotoja. Eteläpuolella jyrkät kalliot putoavat suoraan mereen, joten perheen pienimmistä on syytä pitää tiukasti kädestä.  Heinäkuussa mustikat alkavat kypsyä mutta sieniä ei vielä näy. Joutsenet ruokailevat rauhallisesti rantaruovikossa.

Stora Brändön luonto on monipuolinen. Kuva: Atte Karttunen

 
Saari kuuluu valtakunnalliseen rantojen suojeluohjelmaan. Sen eteläpuoliset rannat ja luodot ovat linnunsuojelualuetta, eli rajan sisäpuolelle ei saa mennä maitse tai meritse pesimäaikana huhtikuun alusta heinäkuun loppuun. Lintujen ja mahtavien merimaisemien ystävät voivat kuitenkin kivuta lintutorniin tarkkailemaan luontoa.

Lintutorniin kipuaminen palkitsee. Kuva: Atte Karttunen

 

Lintutornista näkee eteläiset luodot, jotka ovat myös linnustonsuojelualuetta. Kuva: Atte Karttunen

 
Stora Brändö on mukavan matkan päässä pääkaupunkiseudulta ja sopii hienosti koko perheen retkikohteeksi. Laituripaikkojen vähäinen määrä tekee saaresta myös suhteellisen rauhallisen. Satamapalveluja kaipaavan veneilijän paratiisi tämä ei ole, mutta luontoa ja sen rauhaa rakastavan kyllä! Kiemurtelevat polut ja kuohuja nähneet kalliot odottavat kulkijaa. Jos toimii nopeasti, pääsee vielä mustikka-apajille.

Lintutornista näkee eteläiset luodot, jotka ovat myös linnustonsuojelualuetta. Kuva: Atte Karttunen
Saaristolaismaisemaa. Kuva: Atte Karttunen
Laituri kesäillan valossa. Kuva: Annakaisa Vänttinen
Vinkit
Opi tunnistamaan tusina leppäpirkkoja

Tiesitkö, että Suomessa elää yli 60 leppäpirkkolajia. Nyt on siis korkea aika opetella tunnistamaan muitakin pirkkoja kuin kaikille tuttu seitsenpistepirkko.

Vinkit
Huovarin saaren kalaputkat

Itäisen Suomenlahden kansallispuistosta Huovarin saarelta löytyvät 27 kalaputkaa muistuttavat kalastuksen historiasta ja toimivat nykypäivänä virolahtelaisten kesämökkeinä.

Vinkit
Retkivinkki: neljä erityyppistä kohdetta kevätretkelle Helsinkiin

Pääkaupunki tarjoilee lukuisia vaihtoehtoja luontoretkeilijälle – ja mikä parasta, moniin kohteisiin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Tässä neljä erityyppistä tuntemattomampaa luontokohdetta kevätretkille Helsinkiin.