Merenkurkussa rengastettu nuori sarvipöllönaaras lensi Suomesta Islantiin peräti 2063 kilometrin päähän. Asia kävi ilmi Luonnontieteellisen keskusmuseon keräämistä rengastustiedoista. Pöllön rengasti viime syksynä lokakuun alussa pietarsaarelainen lintuharrastaja Jan Hägg Mustasaaressa, Valassaarten lintuasemalla.

”Meidän päätoiminta Valassaarilla on helmipöllön rengastusta. Sarvipöllö on laji, jota siellä ei hirveän paljon oikeastaan esiinny mutta jota tavataan joka vuosi. Aikaisemmin sarvipöllöä ei ole pyritty atrapilla saamaan”, Hägg kertoo.

Atrappi on stereoista soitettu pöllön ääni, jonka houkuttamana linnut lentävät verkkoihin. Sen jälkeen niiden jalkaan voidaan panna kihlat.

Vaikka Häggin rengastama pöllö olisi lentänyt Färsaarten kautta, se on joutunut tekemään yli 445 kilometrin yhtäjaksoisen merimatkan. Suomen Luonnon toimituksessa epäillään, että pöllö olisi saanut Atlantilla kyydin laivalta.

”Näin minäkin arvelen, siinä on kuitenkin aika pitkä ulappa. Monet lajithan laskeutuvat hetkeksi, kun ne vähän väsähtävät matkalla ja löytävät jotain kiinteää keskeltä vettä. Varmasti se on voinut olla jäniksenä laivan kannella”, Hägg sanoo.

Kun lintu löydettiin tammikuun lopussa Reykjavikin pohjoispuolelta Mógilsasta, sen siipi oli taittunut ja ehtinyt osittain parantua väärään asentoon. Lintu oli siksi pahasti nälkiintynyt ja jouduttiin lopettamaan.

Valtaosa Suomen pöllöistä on paikkalintuja, jotka vaeltavat epäsäännöllisesti ravinnon perässä. Fennoskandian sarvipöllöt ja suopöllöt ovat poikkeuksia, sillä ne muuttavat säännöllisesti Länsi- ja Keski-Eurooppaan, jossa sarvipöllö on myös tavanomainen paikkalintu. Islanti on kuitenkin epätavallinen muuttosuunta.

”Sarvipöllöä voidaan kyllä pitää muuttolintuna, mutta se on elämäntavoiltaan myös jossain määrin kiertolainen, joka saattaa mennä pääravintonsa eli myyrien perässä pitkällekin. Meillä rengastettuja sarvipöllöjä on löydetty muun muassa melko kaukaa Venäjältä. Lienee mahdotonta saada selville miksi tuo lintu päätyi juuri Islantiin. Kyse voi olla harhautumisesta, mutta yhtä hyvin myös ihan tietoisesta reittivalinnasta”, sanoo tutkija Jari Valkama Luonnontieteellisen keskumuseosta.

Islannista on tätä ennen löytynyt vain neljä muualla rengastettua sarvipöllöä. Kaksi niistä on lähtenyt Ruotsista ja kaksi Skotlannista. Nuo tapaukset ovat vuosilta 1971–1987.

 

Kartta: Open Street Mapin tekijät / Suomen Luonto

Kartta: Open Streep Mapin tekijät / Suomen Luonto

muuttolintupöllösarvipöllö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.