Lumi ja yöpakkaset pidättelevät muuttolintuja. Häkellyttävää on, että meille tuli maaliskuun aikana vasta esimerkiksi yksi kurki, kaksi metsähanhea (Ahvenanmaalle) eikä yhtään haapanaa tai punakylkirastasta. Kiurujakin, noita varhaisia kevään airuita, nähtiin maaliskuussa vasta 471 yksilöä.

Viime keväänä samaan aikaan kurkia oli maassamme jo 2666, metsähanhia huimat 192 824, haapanoita 689, punakylkirastaita 120 ja kiuruja peräti 66 900.

Tiedot keräsi ornitologi Jukka Leskelä Tiirasta, joka on BirdLife Suomen ylläpitämä havaintorekisteri.

”Tässä vaiheessa kevättä meillä lintuharrastajilla alkaa olla kova vimma päästä luontoon”, Leskelä sanoo. ”Siksi innostuin vertailemaan viime ja tätä kevättä ja erot olivat huomattavat.”

Yllättävintä Leskelän mukaan on se, etteivät naurulokit ja haapanat ole tulleet vaikka meri on pitkälti auki. Myös metsähanhien kato on silmiinpistävä. ”Viime keväänä tähän aikaan metsähanhia oli kaikki paikat pullollaan, mutta nyt niitä on nähty tosiaankin vain kaksi.”

Kiurujen kato johtunee siitä, että lumiraja on vielä kovin kaukana etelässä. ”Ilmeisesti linnut eivät ole vielä lähelläkään. Yömuuttajien kuten monien vesilintujen, punakylkirastaan, laulurastaan ja punarinnan puuttuminen selittynee puolestaan kovilla yöpakkasilla.”

Huhtikuuta on eletty nyt viisi päivää ja lintujen muuttopaine alkaa olla jo kova. ”Eilen tulikin Kirkkonummelle ja Hankoon jonkin verran lintuja, muun muassa haapanoita, mutta määrät ovat edelleen hyvin pieniä.”

Huhtikuussa kurkia on tullut Tiiran mukaan vain parikymmentä lisää, lähinnä Ahvenanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Myös metsähanhia on aivan viime päivinä ilmaantunut varsinkin Satakuntaan. Hiljaista siis on ollut.

”Edessä voi kuitenkin olla hieno lintukevät”, Leskelä lohduttelee. ”Kun lunta on näin paljon, se melko varmasti sulaa todella nopeasti synnyttäen paljon pieniä kosteikkoja ja ne houkuttelevat muuttajia ruokailemaan ja lepäilemään. Pieniä toiveita on, että ensi viikon lopulla alkaisi tapahtua; tuuli käy lounaasta ja lintuja tulee rytinällä.”

 

kevätmuuttolinnut

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.