Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Suomesta löytyi ensimmäinen talvehtiva pikkuhäiveperhosen toukka

Kuva: Håkan Söderholm

Suomen Luonnon Havaintokirjaan tuli kuva harvinaisesta ilmiöstä. Kuvassa on tiettävästi Suomen ensimmäinen talvehtiva pikkuhäiveperhosen toukka. Se on kuvattu 31.10.2017 Paraisilla.

Kuvan ottanut Håkan Söderholm kertoo löydöstä Havaintokirjassa: “Löytöä edelsi aikuisten perhosten seurannat kesällä. Kiintopisteeksi valitsimme kaverin kanssa hiekkatien, missä aikuisia on nähty lennossa. Siitä lähdimme liikkumaan ulospäin ja käytiin läpi haapoja, toukan pääasiallista ravintoa Suomessa. Aikuisten haapojen alaoksat olivat liian ylhäällä, joten tyytyminen oli nuoriin taimiin. Tutkimme pääasiassa etelärinteiden puita. Toukka löytyikin yllättäen vain puoli tuntia etsinnän aloittamisen jälkeen. Yllättävää oli myös löytää se melko alhaalta, noin metri maanpinnasta. Nyt saatiin uutta arvokasta tietoa millaisista paikoista näitä voi löytää. Kehotankin harrastajia etsimään näitä toukkia omalta kotipaikkakunnalta, varsinkin jos laji on siellä yleinen! Täällä Turku-Parainen viivalla laji on vielä melko harvinainen ja paikoittainen.”

“Tämä on hieno uutinen. Pikkuhäiveperhonen saapui Suomeen vuonna 2000, ja on sen jälkeen saanut pysyvän jalansijan etelärannikon tuntumasta ja Kaakkois-Suomesta. Vaikka talvehtimista on täytynyt tapahtua Suomessa jo vuosien ajan, meiltä ei aiemmin ole löydetty talvehtivaa toukkaa. Se ei ole ihme, sillä niin hyvin toukka maastoutuu suojavärinsä avulla”, Suomen Luonnon päätoimittaja ja perhosharrastaja Heikki Vasamies iloitsee.

Havaintokirja on Suomen Luonnon palvelu, johon jokainen voi lähettää oman luontokuvansa. Nettisivujen Havaintokirjasta poimitaan kuvat myös jokaisen lehden Havaintokirja-palstaan. Lähetä oma kuvasi täällä > ja selaa muiden lähettämiä kuvia täällä >

Kuvassa täyskasvuinen pikkuhäiveperhonen. Kuva: Heikki Vasamies.

Uutiset
Kauneutta kaamoksessa -valokuvanäyttely verkossa. Osallistu!

Marraskuussa aurinko nousee myöhään ja pimeys hiipii aikaisin. Valoa on vähän ja luonto tuntuu nukkuvan. Luonnonystävän kaamos on kuitenkin täynnä kauneutta, kun mieli on avoin ja silmät auki! Lähetä meille kuvasi kaamoksen kauneudesta.

Kysy luonnosta
Keloutuminen vaatii aikaa

Miksi kuolleista männyistä ei tule keloja Etelä-Suomessa?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Pähkinähakki ensilumilla

Suomen eteläisen ja lounaisen rannikon läheisyydessä ja paikoin sisämaassakin kasvaa pähkinäpensaslehtoja, joissa voi tavata hauskan näköisiä pähkinähakkeja.