Aurinkopaneelien asennus on helppo tapa siirtyä uusiutuviin energiamuotoihin, mutta sitä jarruttavat kuntien kirjavat lupakäytännöt. Uusimaalaisen Hyvinkään kaupungin linja on tiukka. Kaupungin rakennustarkastaja Taru Nurminen vastaa kysymyksiin.

Helsingissä aurinkopaneeleita saa asentaa katolle ilman mitään lupia, mutta monissa kunnissa niihin joutuu hakemaan toimenpideluvan pitkän kaavan kautta, naapurien kuulemisineen. Eroja on, koska itse säätämässään rakennusjärjestyksessä kunnat voivat asettaa lisäehtoja. Yksi tiukoista kunnista on Hyvinkää. Pihalle pystytettävä paneeli vaatii luvan, jos se on yli kahden neliömetrin suuruinen. Miksi Hyvinkäällä ehdot ovat tiukat, rakennustarkastaja Taru Nurminen?
Siihen en pysty vastaamaan. En ollut kunnan palveluksessa vuonna 2010, kun rakennusjärjestys hyväksyttiin. Pihalle asennettaviin paneeleihin suhtautumista merkittävämpää on, että katolle asennettavia paneeleita kohdellaan julkisivukysymyksenä, ja siksi niillekin vaaditaan toimenpideluvat.

Koskeeko tämä samalla tavalla pientaloja ja kerrostaloja?
Koskee. Talotyypeillä ei ole mitään eroa.

Mitä väliä on katolle asennettavilla paneeleilla? Kenen silmää ne siellä ylhäällä häiritsevät?
Näkyväthän ne katoltakin naapurustoon. Eivätkä kaikki paneelit ole katon lappeen mukaisia, vaan koholla eli muuttavat katon muotoa.

Kuinka paljon Hyvinkäällä tulee naapureilta vastalauseita aurinkopaneeleiden asentamisen vuoksi?
Ei meillä ole siitä tilastoa. Ihan yleisesti ottaen uusien talojen rakentamisesta esitetään aika vähän huomautuksia, kunhan hanke on lain ja rakennusjärjestyksen mukainen. Ei tule mieleen tapausta, että aurinkopaneeleista olisi huomautettu. Yleensäkin huomautuksiin vaikuttavat paljon naapurisuhteet eikä aina itse asia, minkä havaitsee usein hakemuksista.

 

 

aurinkopaneelisuora linja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.