Jouluna voi makeisten tilalla – tai lomassa – nautiskella pähkinöitä. Makuvalikoiman miedoimmasta päästä on  ulkomuodoltaan aivoja muistuttava saksanpähkinä. Se onkin oikea superpähkinä, sillä se  sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Ne sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja, mineraaleja sekä antioksidantteja, jotka vahvistavat vastustuskykyä.

Saksanpähkinöiden napostelu kannattaa ottaa tavaksi. Keväällä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvisi, että niiden säännöllinen käyttö alentaa LDL-kolesterolia ja verenpainetta sekä lisää verisuonten joustavuutta.

TÄSSÄ HERKULLISIA RESEPTEJÄ, JOIHIN SAKSANPÄHKINÄ TUO MUKAVAN AROMIN. OLE HYVÄ!

 

Waldorfin salaatti
1 ruukkujääsalaatti

100 g tummia viinirypäleitä

100 g sinihomejuustoa

1 dl pilkottua varsiselleriä

pari kourallista saksanpähkinöitä

2 omenaa

Kastike:
2 dl luonnonjogurttia

2 tl juoksevaa hunajaa

1 rkl sinappia

1 rkl sitruunamehua

loraus oliiviöljyä

mustapippuria

ripaus suolaa

Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet. Pilko salaatti ja varsiselleri, paloittele omenat sekä sinihomejuusto ja nostele ainekset salaattikulhoon. Lisää päälle viinirypäleet ja pähkinät.
Lisää kastike ja sekoita varovasti.

Saksanpähkinäleipä
50 g hiivaa
16 dl sämpyläjauhoja
5 dl jogurttia
½ dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
100 g saksanpähkinöitä

Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja murskaa saksanpähkinät rouheeksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada kulhoon osa jogurtista ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon loppu jogurtti, öljy ja pähkinärouhe. Sekoita suola jauhoihin. Lisää jauhot jogurttiseokseen vähitellen.
Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen nousta noin tunti.
Jauhota pöytä, kumoa taikina pöydälle ja alusta sitä vielä pari minuuttia. Muotoile taikinasta kaksi leipää. Nosta ne voideltuun vuokaan tai suoraan pellille leivinpaperin päälle. Nostata keittiöpyyhkeen alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Paista leipiä 30 minuuttia. Jätä paistetut leivät ritilälle jäähtymään. Saat leipiin rapean kuoren, kun et peitä niitä pyyhkeellä.

Pähkinä-toscakakku
2 munaa
1,5 dl sokeria
75 g sulatettua voita tai margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl saksan- tai hasselpähkinärouhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

päälle:
100 g pekaanipähkinöitä
100 g cashewpähkinöitä
100 g saksanpähkinöitä
100 g kuorittuja manteleita
50 g voita tai margariinia
0,8 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva, kuivat aineet sekä maito. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen irtoreunavuokaan. Paista 175 asteen uuninlämmössä 20–25 minuuttia.
Halkaise tai rouhi pähkinät ja mantelit. Voit myös jättää ne kokonaisiksi. Mittaa rasva, sokeri, vehnäjauhot ja maito kattilaan. Kiehauta seos. Lisää pähkinät ja mantelit ja kiehauta uudelleen.
Levitä seos puoliksi paistuneen kakun pinnalle ja jatka paistamista 10−15 minuuttia, kunnes pähkinäkuorrutus saa väriä.

reseptisaksanpähkinä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.