Vuodenajat

Suppilovahvero vai rustonupikka?

Rustonupikat ovat pahanmakuisia. Kuva: Jarkko Mäkineva

Suppilovahveroiden poimija on aina varmalla pohjalla: mikään varsinainen myrkkysieni ei muistuta niitä erehdyttävästi, korkeintaan samalla tulee poimineeksi kosteikkovahveroita, jotka ovat aivan yhtä maukkaita ruokasieniä. Lajit ovat niin yhdennäköisiä, että sunnuntaisienestäjälle niiden yleisnimi on oikeastaan suppis.

Usein täpötäyttä vahverokoria peratessa huomaa kuitenkin myös omituisia pikkusieniä, jotka joustavat sormien välissä kuin nallekarkit. Ne ovat rustonupikoita – eivät juuri myrkyllisiä mutta eivät toisaalta kelpaa ruokasieniksikään. Metsässä ne on saattanut sekoittaa pieniin suppiksiin. Rustonupikoissa on jonkin verran gyromitriiniä, joka on tuttu tappavan myrkyllisestä korvasienestä, mutta pitoisuudet ovat pieniä. Sienet kannattaa joka tapauksessa heittää menemään jo ikävän suutuntuman takia.

 

 

Kuva: Jouni Tikkanen
Suurempana suppilovahvero on vain itsensä näköinen. Kuva: Jouni Tikkanen

 

Vinkit
Mustavahakas vai isojuurekas?

Erota toisiaan muistuttavat sienet.

Vuodenajat
Lampaankääpä vai typäskääpä?

Satoisan lampaankäävän poimiminen palkitsee. Sitä ei voi sekoittaa muuhun kuin typäskääpään, joka on aivan syömäkelpoinen mutta kitkerä. Opi erottamaan samankaltaiset lajit toisistaan.

Vinkit
Ukonsieni vai ruskokärpässieni?

Erota toisiaan muistuttavat sienet