Talojen seinille ilmaantuu syksyisin hyvin pitkäjalkaisia hämähäkkejä. Mitä ne ovat, mitä ne syövät ja kuinka pitkään ne elävät?

Ne eivät itse asiassa ole hämähäkkejä vaan lukkeja, hämähäkkieläimiä kylläkin. Ne erottaa hämähäkeistä muun muassa noiden hyvin pitkien ja helposti irtoavien raajojen sekä yhtenäisen pallomaisen ruumiin perusteella.

Lukit syövät pienempiään, mutta toisin kuin hämähäkit, ne etsivät myös kuolleita eläimiä; saattavatpa lukit herkutella mätänevillä hedelmilläkin. Ruokailu tapahtuu noilla ruumiinominaisuuksilla mukavasti: lukki vain kävelee ruokansa yli, pysähtyy ja ruumiin alapinnalla oleva suu hoitaa loput.

Lukit munivat syksyllä, ja munat talvehtivat. Munista kuoriutuu nuoria lukkeja keväällä, ja ne kasvavat koko kesän luoden nahkansa parin viikon välein. Siten ne ehtivät aikuistua vasta loppukesällä ja syksyllä.

Yksi meidän tavallisimpia lajejamme on seinälukki, joka elää pelkästään ihmisen seuralaisena, lähinnä rakennusten seinillä. Toinenkin laji, metsälukki, pitää seinillä juoksentelemisesta. Eipä siis ihme, että pitkäkoipia tulee usein sisään eteisiin ja ulkorakennuksiin. Lumilukki taas talvehtii aikuisena, ja sen voi tavata lumelta.

lukki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.