Tammisaaressa olevan talomme pihalle ilmaantui kaunis valkoinen kukka. Olemme asuneet talossa kymmenen vuotta, eikä tällaista ole näkynyt. Mikähän se on?

Päädyin määrityksessä tähdikkeihin muun muassa tyveltään lehtimäisten heteiden ja vihreäselkäisten kehälehtien perusteella. Ulkonäkö sopisi meillä koristekasvina viljeltyyn sarjatähdikkiin, mutta kysyjän ilmoittama kukan koko, halkaisija vain senttimetrin verran, on liian pieni sarjatähdikille. Aikaisemmin tähdikkejä kutsuttiin suomeksi perin romanttisella nimellä linnunmaito. Syvästi myyttinen on sarjatähdikin englanninkielinenkin nimi Star-of-Betlehem.

Pihaan tähdikki on varmaan ilmaantunut vanhan viljelyn jäljiltä. Ruohikko on ehtinyt ehkä jo entisen asukkaan aikana hävittää tähdikit pihasta, mutta maassa on uinunut eläviä siemeniä. Siementaimen kehitys kukkivaksi vie useita vuosia. Tähdikin lehdet ovat heinämäisen kapeat, joten taimet jäävät helposti huomaamatta.

Monet kevään sipulikasveista lisääntyvät meillä siemenestä. Tehokkaimmin leviää siperiansinililja, mutta myös narsissit, lumikellot, helmililjat ja eräät pikarililjat voivat sopivilla paikoilla levittäytyä istutuspaikkansa ulkopuolellekin siementen avulla. Usein joko liian korkea heinikko tai ahkera nurmikonleikkuu estää sipulikasvien siemenellisen uudistumisen.

koristekasvitähdikki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.