Heikki Vasamies

päätoimittaja
Suomen Luonnon päätoimittaja jota pohdituttavat etenkin eliöyhteisöjen ekologia ja evoluutio. Retkillä tulee tutkittua ja kuvattua kaikkea eteen osuvaa, eniten lintuja ja perhosia.
Uusin numero

Suomen Luonto 7/2017

Lähdemme siementen matkaan sivuilla 14–23. Kannen ohdakkeen siemenen kuvasi Taru Rantala/Vastavalo.
MAINOS
Uutiset

Taigarautiainen yllätti

Taigarautiainen pysyttelee mielellään piilossa. Kuva: Vesa Huttunen

 
Harvoin Euroopassa nähty taigarautiainen on lintupuolella ollut syksyn suurin yllättäjä. Laji on aiemmin nähty Suomessa 11 kertaa. Edellisestä havainnosta meillä oli ehtinyt vierähtää kaksitoista vuotta. Nyt taigarautiaiset ovat liikkeellä joukolla: ilmiö alkoi Suomesta Savitaipaleella 4.10. yhytetystä linnusta, sen jälkeen Suomessa on nähty jo 19 yksilöä lisää.

Taigarautiaisia on tavattu siellä täällä etelärannikon tuntumassa, monella paikalla useampia yksilöitä. Lähisukulaisensa rautiaisen tapaan taigarautiaiset viihtyvät muuttoaikaan ruderaattien ja joutomaa-alueiden tiheissä nokkos-, pujo- ja seljakasvustoissa. Ne pysyttelevät kasvustojen sisällä mutta paljastavat välillä läsnäolonsa kirkkaan helisevällä äänellään.

Vinkit
Tunnista petolinnut lennossa

Katse taivaalle! Petolintujen tunnistaminen lennossa onnistuu, kun kiinnittää huomiota muotoon, väritykseen ja liikkeisiin.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Lintujen kevätmuutto alkaa

Kiuru, kottarainen, töyhtöhyyppä, uuttukyyhky, mustavaris ovat ensimmäisiä muuttolintujamme. Nykyään myös monet vesilinnut talvehtivat olennaisesti aikaisempaa lähempänä, kun Itämeri saa vähäisemmän jääpeitteen.

Vuodenajat
Kottaraiset kirsikkapuussa

Kottaraiset kerääntyvät syksyn lähetessä suuriin parviin. Kuuntele, miten monisatapäinen kottaraisparvi kitisee, kujertaa ja surisee parveillessaan kirsikkapuussa.