Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 2/2017

ilmestyy 23.2. Naiskuvaajan taidonnäyte. Puut heijastuvat lammen pinnasta Pyhätunturilla. Kuva monivalotustekniikalla/Irma Varrio.
SL_2_2017_kansi
MAINOS
Vinkit

Talvi seurantaan!

Kuuleeko Talviseuranta? Tilhi nähty! Kuva: Nimimerkki Annie / Ikkunasuomenluontoon.fi

 
Luonto-Liiton klassikko Kevätseuranta saa nyt rinnalleen myös Talviseurannan. Talviseuranta kutsuu havainnoimaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvisia eläinlajeja. Havainnot ovat tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan tutkia ilmastonmuutoksen vaikutusta pohjoiseen talveemme.

Talviseurannan lajeja ovat metsäjänis, rusakko, orava, lumikko, metsähiiri, kettu, telkkä, koskikara, hiiripöllö ja tilhi. Täältä ropisee havaintoja jo ainakin metsäjäniksestä, oravasta, ketusta sekä tilhestä. Lähde siis talviluontoon, ole silmä ja korva tarkkana, lähetä havaintosi ja osallistu tärkeään työhön, suomalaisen talven tutkimukseen.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseurannan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Protect Our winters Suomen sekä Ehjä ry:n kanssa.

Riekko saa talveksi suojavärin ja hangella kantavat lumijalat. Kovilla pakkasilla tämä sopeutuja kaivautuu lumikieppiin. Kuva: Pentti Sormunen/Vastavalo
Pääkirjoitus: Sopeutumattomat

Taas sukelletaan kaamokseen. Se tulee joka vuosi, mutta siihen ei millään sopeudu.

UutisetVuodenajat
Kuva: Jussi Murtosaari
Lämmin turkki suojaa kärppää

Kärpällä eli portimolla on kuninkaallinen talviviitta. Sen valkoinen talviturkki mustine hännänpäineen on paitsi kaunis myös erittäin lämmin.

Viikon kuva
Kuva: Sirpa Jyske
Talviturkkia vaihtamassa

Oravat vaihtavat kovaa vauhtia harmaaseen talviasuun.