Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Talvi seurantaan!

Kuuleeko Talviseuranta? Tilhi nähty! Kuva: Nimimerkki Annie / Ikkunasuomenluontoon.fi

 
Luonto-Liiton klassikko Kevätseuranta saa nyt rinnalleen myös Talviseurannan. Talviseuranta kutsuu havainnoimaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvisia eläinlajeja. Havainnot ovat tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan tutkia ilmastonmuutoksen vaikutusta pohjoiseen talveemme.

Talviseurannan lajeja ovat metsäjänis, rusakko, orava, lumikko, metsähiiri, kettu, telkkä, koskikara, hiiripöllö ja tilhi. Täältä ropisee havaintoja jo ainakin metsäjäniksestä, oravasta, ketusta sekä tilhestä. Lähde siis talviluontoon, ole silmä ja korva tarkkana, lähetä havaintosi ja osallistu tärkeään työhön, suomalaisen talven tutkimukseen.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseurannan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Protect Our winters Suomen sekä Ehjä ry:n kanssa.

Pääkirjoitus: Sopeutumattomat

Taas sukelletaan kaamokseen. Se tulee joka vuosi, mutta siihen ei millään sopeudu.

UutisetVuodenajat
Lämmin turkki suojaa kärppää

Kärpällä eli portimolla on kuninkaallinen talviviitta. Sen valkoinen talviturkki mustine hännänpäineen on paitsi kaunis myös erittäin lämmin.

Viikon kuva
Talviturkkia vaihtamassa

Oravat vaihtavat kovaa vauhtia harmaaseen talviasuun.